Sorozatunkban olyan magyar településeket mutatunk be, ahova valamiért érdemes ellátogatni zsidó szempontból. Ezúttal a Nyugat-Dunántúlt járjuk be. Az osztályozás teljes mértékben szubjektív!

7. Pannonhalma: A ma is álló egykori ortodox zsinagóga a XIX. század végén épült, a helyi és környéken élő családok pénzadományából. Sokáig nagyon rossz állapotban volt, ma már felújítva tekinthető meg.

Pannonhalmi Zsinagóga

6. Nagykanizsa: Az egykori zsinagóga klasszicista stílusú épülete a Fő út egyik udvarán található. Jelenleg üresen áll. Alkalmanként időszaki kiállítások, koncertek, kulturális és vallási események helyszíne.

5. Zalaegerszeg: A napjainkban is látható zsinagóga 1904-ben épült (a korábbi kicsinek bizonyult, ezért eladták, de később le is égett). A vészkorszak után már nem töltött be vallási funkciót, 1945-ben el is adta a Hitközség a Városnak. 1983-ban újították fel az épületet, azóta Városi Hangverseny- és Kiállítóteremként működik.

Zalaegerszegi Zsinagóga

4. Szombathely: A városban két zsinagóga épülete is megmaradt. A neológ ma is a helyi hitközségé (de csak a kis imaház szolgál vallási funkciót), az ortodoxban pedig ma már boltok működnek. Utóbbi 1832-ben épült, mikve is volt az udvarán. Az épület mellett állt a rabbilakás, mögötte pedig a vágóhíd. Ma ezek már nem láthatóak. A zsinagóga egészen 1956-ig a helyi ortodoxoké volt, ekkor kényszerültek az épület eladására. A neológ zsinagógában két kiállítás valamint kulturális központ működik.

3. Keszthely: A helyi zsinagóga a Pethő-ház (amit Goldmark-háznak is neveznek) udvarán található. A korábbi imaház helyére építették 1852-ben. A híres zeneszerző Goldmark Károly 1830-ban született ebben a házban. Az épületet 1993 és 1995 között állították helyre, 1997-ben készült el külső felújítása és belső díszítőfestése.  Magyarországon egyedülálló módon 2003 óta Biblia-kert működik udvarán, ahol a Tórában szereplő növényekkel ismerkedhet meg a látogató.

2. Sopron: Azon kevés vidéki városok egyike, ahol középkori és újkori zsinagógát is meg lehet nézni. Az Új utcában két, középkorban épített sül található. Az egyik, az Ó-zsinagóga az 1300-as években épült és 1526-ig töltött be vallási funkciót, csak az 1960-as években került sor az épület feltárására, műemléki rekonstrukciójára. Sopronban neológ zsinagóga is állt, amit 1874-ben adtak át, de sajnálatos módon 1945-ben bombatalálat érte, maradványait később lebontották. A ma is megtekinthető Papréti historizáló stílusú ortodox zsinagógát 1890-91-ben építették.

Papréti Ortodox Zsinagóga-Sopron

1. Győr: A jelenleg is látogatható zsinagógát 1870-ben avatták fel, a hozzá tartozó kétszintes iskolaépülettel együtt. 1927-ben téli templommal egészítették ki. A vészkorszak után egy ideig üresen állt az épület, majd a Városhoz került, 2003-ban kezdték el felújítani. Jelenleg múzeum, iskola és imaterem működik az épületegyüttesben. A zsinagóga ma már csak kiállítótér, de koncerteknek is otthont ad. A Győri Zsidó Hitközség égisze alatt 2014-ben nyílt vallás- és helytörténeti kiállítás a Menházban (előzetes egyeztetés után látogatható).

A borítóképen a Győri Zsinagóga látható.