Továbbra is várjuk kedvenc peszáchi recepteidet!

A következő recepteket egy kedves olvasónk, Gál Juli küldte. Jó étvágyat kívánunk! J

Macesz tarhonya:

Hozzávalók 1 főre: a ma kapható maceszlapból 2 db, 1 egész tojás, csipet só 3 cl víz. Elkészítése: tálba a maceszt apróra törni, másik tálban tojást felverni- ezt ráönteni, sózni +víz Manccsal össze-gyumiszkolni, állni hagyni, hogy kicsit megszívja magát, majd háziasszonya válogatja, hogy mennyi forróra hevített libazsírban kevergetni, – látható, amikor kész. Én petrezselymet is belekeverek és kóstolom, nehogy sótlan maradjon. Szaftosokhoz remek köret.

Maceszzsemle:

Itt a hozzávalók 2-3 személyre elegendőek. 1 pohárnyi /2 dl/ víz, bele 1/2 pohár olaj, só, pici cukor, majd’ forrpontig hevítve. Lezárjuk a gázt, és az előzőleg kimért, tálba tett 2 pohárnyi maceszdarára öntjük. Kihűlni hagyjuk, egyesével 6 egész tojást hozzáadva megformázzuk (zsemleforma, buciforma) a közepébe, mint a bagellnél, kis lyukat vájunk és az előmelegített, hagyományos sütőben 15-20′-ig sütjük.

Tojásos macesz /reggeli-vacsora/

A legegyszerűbb,…felvert tojást ráöntünk összetört maceszra, só-bors hozzáadása, nem túl sok libazsírban keverés nélkül átpirítjuk mindkét oldalát, majd kiemeljük. Az egyéb fűszerek, fokhagyma, egyebek hozzáadása ki-ki ízlése szerint.

Macesztorta:

Hozzávalók: vörös-édes kidusbor, ép maceszlapok és vízgőzőn főzött csokikrém (25 dkg. margarin, tojás, pici Nescafe, keserű kakaó, min.70-80%-kos étcsoki darabok, fél citrom leve) folyamatosan kevergetve, majd kihűteni, elég langyosságáig, hiszen a végén az egész hidegre kerül és min. fél -1 nap célszerű állni hagyni.****Egy tepsibe kb. 3 dl bort öntünk, ekkorra már a krém odakészítve és elkezdjük a maceszlapokat “beáztatni”, de inkább “meglengetjük m.két oldalát párszor..majd a lefóliázott tálcára, tálra letesszük.Kenjük-jöhet a jövethető…Amikor már 3-4 lap egymáson van, lehet az oldalukat is “lecsokizni.”..A művelet addig tart-ameddig a krém. Mind a négy oldala és a teteje is csokikrémes! fél diódarabokkal, bármivel, amit megengedhető-lehet díszíteni.. Úgy szeletelhető, mint bármi más…a korábban merev lapok a krémtől “szottyosabbak” lesznek és összeérik az egész

Ha te is megosztanád kedvenc receptedet, várjuk az info@zsblog.hu e-mail címre!