2024.01.11-én kezdődött el az eljárás, melyben Dél-Afrika kezdeményezésére azt vizsgálja a hágai Nemzetközi Bíróság, hogy Izrael népírtást követett-e el Gázában. A Deutsche Welle cikke arról számol be, hogy a 2023. október 7.-ei események óta milyen események történtek Afrika legnagyobb zsidó közösségének életében, illetve a dél-afrikai köztársaság hogyan viszonyul az akkor történtekhez és az azóta eltelt időszak eseményeihez.

A Dél-Afrikai Köztársaság Afrika legnagyobb zsidó közösségének ad otthont. A Közel-Keleten zajló erőszak rányomta bélyegét a helyi zsidók mindennapjaira is, a zsidó polgárok ma már óvatosabbak, amikor elhagyják otthonaikat.

A johannesburgi Long Avenue-n egy kóser csemegebolt közvetlenül a kóser szupermarket mellett található, az utca túloldalán egy kóser burgerezőbe térhet be az erre sétáló. A legközelebbi zsinagóga mindössze néhány száz méterre található. Glenhazel, Dél-Afrika kereskedelmi fővárosának, Johannesburgnak az egyik külvárosa, aktív zsidó közösséggel rendelkezik.

Karen Milner, a Dél-afrikai Zsidó Képviselőtestület (SAJBD) vezetője megerősítheti a megfigyelést. “A kóser éttermek [Glenhazelben] tele vannak. Ha bemész a kóser boltokba, azt tapasztalod, hogy zsúfolásig megteltek” – mondta a DW-nek. “Ha bemész a zsinagógáinkba, tele vannak. Hétvégente körülbelül 20 rendezvény közül választhatsz – ez figyelemre méltó egy kicsiny zsidó közösség számára!”

A SAJBD, a dél-afrikai zsidó közösség ernyőképviselője és polgárjogi csoportja becslései szerint 56 000 és 60 000 közötti zsidó él Dél-Afrikában. Egy 60 millió körüli lélekszámú országban ez csak töredék. Ennek ellenére ez a legnagyobb zsidó közösség az afrikai kontinensen, és a tizenkettedik legnagyobb a világon.

Dél-Afrika zsidó lakosságának többsége Glenhazelben és Johannesburg más részein él. Kisebb közösségek Fokvárosban, Durbanban és az ország más részein is találhatók.

Menekülés Európából

A dél-afrikai zsidó bevándorlás története évszázadokkal ezelőtt kezdődött, amikor a portugál felfedezők és holland kereskedők hajóinak utasai között zsidók is voltak. De a zsidó bevándorlás Afrika legdélebbi országába megindult a brit gyarmati uralom alatt.

A 19. század végétől egyre több kelet-európai zsidó menekült el a pogromok elől hazájából, főleg Litvániából, és talált utat Dél-Afrikába. Miután a nácik átvették a hatalmat Németországban, néhány német zsidónak is sikerült Afrikába menekülnie. A második világháború idején a dél-afrikai zsidó közösség állítólag elérte a 120 000 fős csúcsot.

1948-ban a fehér felsőbbrendű nemzeti párt létrehozta az apartheid rezsimet Dél-Afrikában. A zsidókat “fehérnek” minősítették, és a legmagasabb szintű polgári jogokból részesülhettek. Ennek az előnynek az ellenére aránytalanul sok zsidó ellenezte az igazságtalan apartheid rendszert – mondta Milner, a SAJBD képviselője. “Sok apartheid-ellenes aktivistát saját vagy szüleik tapasztalatai befolyásoltak a kelet-európai pogromok vagy a holokauszt idején” – mondta. Köztük volt Nadine Gordimer író, Albie Sachs – akit később az Alkotmánybíróságba neveztek ki – és Denis Goldberg polgárjogi aktivista, akik nagyszülei Litvániából származtak.

Goldberg, aki 2020-ban halt meg, a Dél-afrikai Kommunista Párt tagja volt, és alapítója is egyben a Dél-afrikai Demokraták Kongresszusának, a túlnyomórészt fehér baloldali demokratikus beállítottságú tagokból álló szervezetnek. 1963-ban letartóztatták, négyszer életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, végül 1985-ben szabadult a börtönből.

Goldberg technikai tisztként szolgált az Afrikai Nemzeti Kongresszus fegyveres szárnyában, amely Dél-Afrika első fekete államfője, Nelson Mandela politikai pártja. Goldberg alapvetően anticionista álláspontja arra késztette, hogy elhatárolódjon Izrael letelepedési politikájától, mivel úgy érezte, ez a dél-afrikai apartheid-politikához hasonlítható. Az izraeli kormányok a nemzetközi jog iránti elkötelezettségükre hivatkozva mindig is elutasították az ilyen vádakat.

Az ANC kapcsolatot tart fenn palesztin csoportokkal

Az ANC, amely az apartheid rezsim 1994-es összeomlása óta van hatalmon, továbbra is apartheidnek minősítette Izrael által a megszállt Ciszjordániában és a Gázai övezetben élő palesztin lakossággal szembeni bánásmódot, amely a dél-afrikai apartheidhez hasonlítható.

Az ANC mindig is kapcsolatot tartott fenn olyan palesztin csoportokkal, mint például a Jasszer Arafat vezette Palesztin Felszabadítási Szervezet. A közelmúltban napokba telt, mire a dél-afrikai kormány elítélte a Hamász iszlamista militáns csoport október 7-i támadásait, amelyek mintegy 1200 emberéletet követeltek Izraelben – annak ellenére, hogy a meggyilkoltak és elraboltak között dél-afrikai állampolgárok is voltak.

Izraellel, Németországgal, az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval, valamint más országokkal ellentétben Dél-Afrika nem sorolja a Hámászt a terrorszervezetek közé. A pletykák szerint a Hámásznak még Fokvárosban is lesz irodája.

Naledi Pandor külügyminiszter hangos nemzetközi bírálatot kapott, amikor beismerte, hogy röviddel az október 7-i merényletek után telefonbeszélgetést folytatott a Hámász tisztviselőivel, amelynek célja a palesztinoknak nyújtott humanitárius segítségnyújtás volt. Elítélte a fegyveresek Izrael elleni támadásainak támogatásával kapcsolatos vádakat.

Zsidó közösség sokkos állapotban

Kathy Kaler, a ChaiFM rádióállomás igazgatója – amely az egyetlen zsidó rádió Afrikában– észrevette a változást a dél-afrikai zsidó közösségben az Izrael és Hámász közötti konfliktus kezdete óta.

“A Black Sabbath [október 7.] utáni első két hétben minden programunkat megváltoztattuk” – mondta a DW-nek. “Hallgatóságunk nem akart semmilyen más olyan témát, amely nem Izraelről szólna, és arról, hogy mi történik a Hámásszal.”

Kaler elmondta, gyanítja, hogy a világon minden zsidó ismer valakit, akit így vagy úgy közvetlenül érintett a támadás. Még Johannesburgban is sokkos állapotban van a közösség.

“Az október 7.-e utáni első két hétben senki sem ment el otthonról” – mondta, hozzátéve, hogy a kóser éttermek és kávézók üresek maradtak. “Csak tántorogtunk, és most lassan, lassan visszatérünk a normálisnak mondható életvitelhez.”

Október 7-e óta megugrott az antiszemita incidensek száma

Sok dél-afrikai zsidó óvatos hozzáállása jogos. Az október 7.-ei merényletekig az antiszemita incidensek Dél-Afrikában csak néhány falra firkált graffitit vagy online visszaélést jelentettek minden hónapban – mondta Karen Milner, a SAJBD munkatársa.

Legfrissebb adataik szerint azonban 2023 eleje óta 180 antiszemita incidenst regisztráltak az országban – ebből 110-et október 7. után. Ezek közül öt közvetlen támadás volt. A zsidó intézmények válaszul már megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Milner attól tart, hogy a kormány egyoldalú álláspontja további támadásokra ösztönözhet. De továbbra is meg van győződve arról, hogy Dél-Afrikában sokkal kevésbé valószínű antiszemita incidensek bekövetkezése, mint Európában.

“A rabbik és a vallásos emberek [továbbra is] úgy öltözködnek, ahogyan akarnak” – mondta a jellegzetes yarmulke-ról beszélve. Azt mondta, hogy az emberek “egy kicsit nyugtalanok és óvatosak ebben a szakaszban”, de hozzátette, nincs szükségük arra, hogy titkolják zsidó identitásukat.

“Nem hisszük, hogy a fenyegetés olyan magas, hogy az embereknek ne legyenek láthatóan zsidók a nyilvánosság előtt.”

Felhasznált forrás:

https://www.dw.com/en/south-africas-anti-israel-stance-alarms-countrys-jews/a-67610248