Egyre több bizonyíték támasztja alá azt, hogy a TikTok és a mögötte álló ország, Kína szándékosan olyan tartalmakat csatornáz az amerikai fiatalok számára, amelyeket kifejezetten a geopolitikai instabilitás és az Izrael-ellenesség szítására terveztek.

A National Contagion Research Institute nemrég kiadott jelentése, amely az online gyűlölet terjedését vizsgálja, jelentős bizonyítékokat tár fel arra vonatkozóan, hogy a TikTokon lévő tartalmak „támogatják vagy elnémítják” attól függően, hogy „egyezik-e a kínai kormány érdekeivel vagy ellentétes-e azokkal. ” Más szóval, ahogy egy szakértő fogalmazott, Kína a TikTok segítségével védi befektetéseit.

A The Wall Street Journal újságírói nemrégiben kísérletet hajtottak végre, amikor 13 évesként regisztráltak a TikTok-ra. Azt találták, hogy az alkalmazás néhány órán belül apokaliptikus, összeesküvő és „erősen polarizált tartalommal kezdte táplálni őket, ami gyakran szélsőségesen palesztin-párti vagy Izrael-párti. A megjelenített posztok többsége azonban „a palesztin nézetet támogatta” – mondták az újságírók. Még azután is, hogy korlátozott módba állítottak egy fiókot, „a fiók hírfolyamát szinte teljes egészében a konfliktus élénk képei és leírásai uralták”.

Kína “trükkös” pozíciót foglal el – saját maga alkotta – az izraeli-palesztin konfliktusban. Az ország régóta támogatja a palesztin felszabadító mozgalmakat, de megpróbált mindkét oldalon fellépni, mióta az 1980-as és 90-es években elkezdte az Izraellel való kapcsolatok normalizálását. A Xi-rezsim nem ítélte el az október 7.-ei támadást, amelyben a Hamász mintegy 1200 embert ölt meg Izraelben. Tűzszünetre és a Gázának nyújtott humanitárius segélyek növelésére is felszólítottak, valamint a kétállami megoldást szorgalmazták. Az Egyesült Államok globális szuperhatalomként való leváltására irányuló törekvésében Kína Nyugat-ellenes béketeremtőként és az elnyomottak bajnokaként mutatja be magát, remélve, hogy befolyást szerez az izraeli-Hamász háború során, még akkor is, ha az ujgur muszlimok elleni népirtást folytatja.

Különösen az Oroszországgal, Iránnal és az arab nemzetekkel fenntartott kapcsolatok elmélyítésébe fektet be az ázsiai szuperhatalom. Ahogy a Wilson Center egy júniusi cikke kijózanítóan megfogalmazta, Kína „az emberi jogok és az egyéni szabadságjogok teljes figyelmen kívül hagyása számos regionális kormányt vonz. Nehéz megmondani, hogy az állami médiában elfoglalt Izrael-ellenes álláspontok és a kínai internet antiszemitizmusa egy összehangolt kampány része-e” – jelenti ki a The New York Times friss elemzése. „A kínai állami média azonban ritkán tér el az ország kommunista pártjának hivatalos álláspontjától, és a hajszálpontos internetes cenzorok élesen igazodnak a vezetők kívánságához, hogy gyorsan eltávolítsanak minden olyan tartalmat, amely a közvéleményt nem kívánt irányba befolyásolja.

Hogyan szolgálja a gyűlölet a kínai érdekeket

A Times-ban nemrég megjelent közvélemény-kutatás szerint a 18-29 éves szavazók 35%-a elsősorban a közösségi médiából kapja híreit, és 44%-uk „gyakran” használja a TikTokot. Ugyanez a közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy ebben a korcsoportban 48% gondolja úgy, hogy Izrael szándékosan öl civileket Gázában, és 55% ellenzi, hogy további segítséget nyújtsanak Izraelnek.

Mindig nehéz megkülönböztetni az ok-okozati összefüggést, és a TikTok valószínűleg tükrözi a fiatalok véleményét, és befolyásolja is őket.

Maga a háború brutális erőszaka, amelyet nagy felbontásban élőben közvetítenek, hogy mindenki láthassa, semmiképpen sem segít. De azt is tudjuk, hogy a palesztin-barát posztok eltörpültek az Izrael-barátok mellett a platformon, és a Times szerint „azok, akik rendszeres TikTok-felhasználónak vallják magukat, azok kritizálták a legszigorúbban Izraelt.”

A #FreePalstine virágzik

A #FreePalestine-t 214 000, az Egyesült Államokból a TikTokra közzétett videóban használták az elmúlt hónapban, és ezeket a videókat 525 millió alkalommal nézték meg a TikTok nyilvánosan elérhető adatai szerint. Globálisan a hashtaget 1 millió videóban használták, amelyeket 4 milliárd alkalommal néztek meg. Arab nyelven egy hashtaget, amely egyszerűen a #Palesztina szót írja, 895 000 videóban halkalmazták, amelyet 7 milliárd alkalommal néztek meg (ebből 24 000-et az Egyesült Államokban tettek közzé, és 90 millióan tekintették meg).

Ugyanezen 30 nap alatt az oldal legnépszerűbb Izrael-barát hashtagja, a #standwithIsrael 3000 alkalommal az USA-ban jelent meg, ezeket a videókat 17 millió alkalommal néztek meg.

A TikTok Top 100-as listája kifejezetten nélkülözte Palesztinát és Izraelt, valamint minden más politikai témát. Az első helyen álló U.S. A „#iautocompleteia” címkét 78 000-szor az USA-ban használták, ezen bejegyzéseket 413 millió alkalommal nézték meg. A cég még nem válaszolt arra a kérdésre, hogy a #freepalestine – amelynek videói és nézettsége csillagászatilag magasabb volt – miért nem szerepelt ezeken a rangsorolt ​​listákon.

Az Instagramon „összesen 5,7 millió bejegyzés található a #FreePalestine címkével, szemben a 214 000 #standwithIsrael címkével ellátott bejegyzéssel” – írta a cég. „A nyilvános Facebook-adatokat tekintve összesen 11 millió bejegyzés található a #FreePalestine címkével, szemben a 278 000 #standwithIsrael címkével ellátott bejegyzéssel.”

Bár mindhárom platformon gyakrabban használnak palesztin-barát címkéket, mint Izrael-pártiakat, az NCRI új jelentése szerint nagyjából hatszor annyi Izrael-barát hashtaggel ellátott bejegyzés jelent meg az Instagramon a 2010-es indulás óta, mint a TikTok-on.

A „BringThemHome” és a „HamasIsISIS” címkék is sokkal gyakrabban láthatók az Instagramon, mint a TikTok-on. Bár a felhasználók közötti demográfiai különbségek szerepet játszhatnak, az amerikai tinédzserek hasonló százaléka állítja, hogy naponta használja mindkét platformot.

A TikTok vezetősége azt is hozzáteszi, hogy „több mint 24 millió hamis fiókot távolított el világszerte, és több mint félmillió bot-megjegyzést eltávolított a tartalomhoz kapcsolódó hashtagek alatt.”

A háború első három hetében a TikTok azt is közölte, hogy eltávolított 730 000 videót, amelyek megsértették a gyűlöletkeltő magatartásra vonatkozó szabályokat, és további 925 000 videót „a konfliktusövezetben az erőszakkal, gyűlöletbeszéddel, félretájékoztatással és terrorizmussal kapcsolatos irányelveink megsértése miatt, beleértve a tartalom népszerűsítését is.”

Felhasznált forrás:

https://forward.com/opinion/574346/freepalestine-tiktok-israel-china/