Izraelben és a zsidó világban mindig történik valami. Ezentúl igyekszünk havi összefoglalóban bemutatni a legfontosabb eseményeket, melyek a Zsidó Államban történnek.

“Bágrup” néven tanulócsoportot indított a WhatsApp. A Bágrup elnevezés két szó összevonásából jött létre. A bágrut (érettségi) és a group (csoport) alkotják a program nevét. A programon keresztül gimnazisták tanulhatnak héber és arab nyelvet, matematikát, fizikát és kémiát. A programról bővebben: https://www.youtube.com/watch?v=WDZ9yrzNsWc

Óránként 5 sékelért telefont lehet tölteni a Dizengoff Bevásárlóközpontban, Tel Avivban. Az Ucharge nevű startup 48 töltőállomást telepített a plázába.

48 emeletes felhőkarcoló épült Tel Avivban. Az épületet egy versenyen 2021 legjobb irodaházának választották meg. A Toha-ként emlegetett toronyház 55 000 négyzetméter területű.

Tel Aviv régiójában elindult az első “káv ádom” (piros vonal) a háromból. A vonat célja az, hogy segítse a nagyváros és környezete közlekedését. Az első vonal Petáh Tikva és Bát Jám között húzódik. A próbaútról itt látható videó: https://www.youtube.com/watch?v=sP0lClGXik0

Egy új kutatás szerint az izraeliek többsége passzív dohányos. A dohányzók jelentős része ugyanis olyan helyeken is dohányzik, ahol ez tilos, illetve 25 százalékuk saját otthonában is (ezzel passzív dohányzásra kényszerítve családtagjait).

Június a héber könyvek hónapja Izraelben, idén már ugyanolyan formában ünnepelték, mint a koronavírus előtti korszakban éveken keresztül. Tavaly a vírus miatt azonban csak online tudták megtartani a rendezvényt. A hónap különlegessége az, hogy a könyvesboltok jelentős kedvezményekkel forgalmazzák a héber nyelvű könyveket.

Felhasznált forrás:

The Jerusalem Post Ivrit, 2021. augusztus

A borítóképen a Toha látható.