David Ben- Gurion (eredeti nevén David Grün) Izrael első miniszterelnöke, 1886-ban született egy lengyelországi kisvárosban, Plonskban.

Már 17 éves korában csatlakozott a Poále Cion (Cionista Munkások) mozgalomhoz Varsóban. Később a cionista szellem hirdetése miatt kétszer is letartóztatták Oroszországban. Ezt követően elhatározta, hogy visszatér ősei otthonába, Erec Jiszraelbe. 1906-ban érkezett Jaffába, itt felvette a Ben- Gurion nevet, melyet egy zsidó vezető viselt a Második Templom lerombolása idején.

David Grün
Izrael első miniszterelnöke

Izraelbe érve folytatta a politikai cionizmus eszméjének terjesztését, egész életét a független zsidó állam létrehozásának, majd annak vezetésének szentelte. 1910-ben csatlakozott a Cionista Munkásmozgalom Egység című lapjának szerkesztőbizottságához. 1920-ban cionista társaival megalapították a Hisztadrutot (ld. korábban), melynek főtitkárává választották. 1942-ben sokadmagával kidolgozta a Baltimore- programot, melyben elutasították a britek által kiadott Fehér Könyvet. 1948-1963-ig, az 1953-1955 közötti időszakot leszámítva, Izrael miniszterelnöke, 1970-ig a Knesszet tagja volt a politikus. 1973-ban bekövetkezett haláláig egy Negev- sivatagbeli kibucban élt.