A fenyegető orosz invázió lehetséges veszélye miatt vezető tisztviselők vizsgálják a légi úton történő vészhelyzeti evakuálás lehetőségét akár 75 000 ukrajnai zsidó számára, akikről úgy gondolják, hogy a visszatérési törvény alapján jogosultak izraeli állampolgárságra.

A Haaretz cikke szerint egy esetleges ukrajnai orosz invázió közeledtével az izraeli kormány és a zsidó szervezetek vezető tisztségviselői vasárnap megbeszélést tartottak, amelyen az ukrajnai zsidó közösségeket fenyegető veszély szintjéről és annak lehetőségéről beszéltek, hogy Izrael elősegíti az evakuálási programot.

A megbeszélésen részt vettek a Nemzetbiztonsági Tanács, a Miniszterelnöki Hivatal, a Külügyi, a Védelmi, a Közlekedési és a Diaszpóraügyi Minisztérium, valamint a Szochnut és a Nativ, a titkos kormányzati szervezet képviselői, amely kapcsolatot tart fenn Izrael és a volt Szovjetunió országaiban élő zsidók között.

Annak ellenére, hogy jelenleg nem emelkedik jelentősen az Izraelbe bevándorolni kívánó ukrajnai zsidók száma, aggodalomra ad okot, hogy ha Ukrajnában kitörne a háború, és az ország zsidó közösségei veszélybe kerülnének az azt követő káoszban, zsidók ezrei keresnének menedéket Izraelben.

Egy ukrán katona a lövészárokban az oroszbarát lázadókkal szembeni elválasztó vonalnál Donyeck térségében 2022. január 21-én. (Forrás: AP Photo/Andriy Dubchak)

Zsidó szervezetek becslése szerint jelenleg mintegy 75 000 olyan ukrán állampolgár él az ország keleti régióiban, Odessza (Одеса), Harkov (Харків) és Dnyipro (Дніпро) főbb városaiban és környékén, akik a visszatérési törvény alapján jogosultak izraeli állampolgárságra. Bár közülük sokan nem biztos, hogy élnének a kitelepítés, illetve az Izraelbe költözés lehetőségével, a helyzet a háború sújtotta országból a zsidók legnagyobb mértékű kitelepítésévé válhat az elmúlt több mint három évtizedben.

Az 1990-es évek elején Izrael több mint 14 000 zsidót menekített ki Etiópiából, mielőtt a főváros, Addisz-Abeba (አዲስ አበባ) a lázadók kezére került. Kisebb számban evakuáltak zsidókat az összeomló Szovjetunió különböző régióiból is, köztük Tádzsikisztánból, Abháziából és Transznisztriából.

2008-ban néhány tucat zsidót evakuáltak Gori (გორი) városából a Joint Distribution Committee segélyszervezet segítségével az orosz-grúz háború idején. 2014-ben, amikor a Moszkva által támogatott szakadárok átvették az ellenőrzést a kelet-ukrajnai Donbász (Донбас) régió egyes részei felett, több száz zsidót evakuáltak egy közép-ukrajnai menekülttáborba, ahonnan sokan Izraelbe vándoroltak.

Izrael és a nagyobb zsidó szervezetek szoros kapcsolatban állnak mind az orosz, mind az ukrán kormánnyal és tisztában vannak azzal, hogy mindkét fél igyekszik elkerülni azt a látszatot, hogy a zsidó közösségek nincsenek biztonságban a fennhatóságuk alatt.

Vannak azonban tervek, amelyek már több mint 30 éve léteznek, az 1980-as évek vége óta, amikor a szovjet kormány elkezdte engedélyezni a zsidók nagyszámú kivándorlását. Ezek a tervek vészhelyzeti légi szállításra szólnak arra az esetre, ha a kivándorlást sokkal gyorsabban és veszélyes körülmények között kell elősegíteni. Ezeket most aktualizálják, bár jelenleg nincs világos elképzelés arról, hogy szükség lesz-e rájuk, és hogy háború esetén egyáltalán lehetséges lenne-e egy evakuációs légi szállítás megszervezése Ukrajnából.