Nemrég nagymamámnál egy különleges kincsre bukkantam. Egy, napjainkban már nem működő napilap, a Népszabadság, 10 évvel ezelőtt megjelent mellékletét, az Izrael 60-at fedeztem fel. Ezen kiadványban bemutatásra került többek között az ország társadalma, Nobel-díjasai, olimpiai eredményei, Eurovíziós sikerei.

A polgári dátum szerint 1948. május 14-én megalapított Izrael 70. születésnapja előtt tisztelegve indítjuk el sorozatunkat, mely a 10 évvel ezelőtt bemutatott eredményeket is kiegészítve mutatja be az ország eddig elért sikereit.

Izraeli állampolgár összesen 12-szer (eddig) nyert Nobel-díjat. Egy irodalmi Nobel-díjasa van az államnak, két fő a közgazdaság területén nyújtott maradandót. Hárman béke Nobel-díjban részesültek, míg öten a kémiában nyújtott kiemelkedő teljesítményükért kapták meg az elismerést.

Az első izraeli, aki Nobel-díjban (irodalmi) részesült, Shmuel Yosef Agnon volt, aki 1966-ban kapta meg az elismerést. 12 évvel később Menachem Begin béke Nobel-díjat kapott az Egyiptommal való békeszerződés aláírásáért. Yitzhak Rabin és Shimon Peres szintén a béke elősegítéséért kapták meg az elismerést 1994-ben.

A 2000-es években már napjainkig több elismerést zsebeltek be az izraeliek, mint a XX. században öszesen, pedig még nagyon az elején járunk.

2002-ben Daniel Kahneman közgazdasági Nobel-díjban részesült, két évvel később pedig Aaron Ciechanover és Avram Hershko osztozott a kémiai kitüntetésen. Egy évvel később Robert Aumann közgazdasági Nobel-díjas lett. Ezt követően „csak” kémiai elismerések érkeztek. 2009-ben Ada Yonath, 2011-ben Dan Shechtman, és végül 2013-ban Arieh Warshel és Michael Levitt vehette át a díjat.