Az egyik csoda, melyre chanuka ünnepén emlékezünk, az olajé. A Szentélyben a görög csapatok mindössze egyetlen napra elegendő olajat hagytak meg bontatlanul, ami végül nyolc napon keresztül kitartott. Ez pedig olíva olaj volt.

  1. Az oliva Izrael hét szent növényének egyike. Mózes 5. könyvében így szerepel: “Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, 8. oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz van;” (5Mózes 8:7-8)
  2. A zsidókat a olíva olajhoz, illetve oliva fához szokták hasonlítani. A Talmudban olvasható Rabbi Yehoshua ben Levy gondolata: “Miért mondják Izrael (zsidók) népére, hogy olyan, mint az olivafa? Az olivafa levele sem nyáron, sem az esős időben nem esik le, Izrael nem szűnik meg soha, sem ezen a világon, sem egy következőben.” (Talmud, Menachot53B) A zsidó népet azért szokás az olíva olajhoz hasonlítani, mert jellemzően nem keveredik más folyadékokkal, megmarad különállóként.
  3. Az olajfák nagyon nagymennyiségű olajat termelnek, egy fa évente képes közel 76 liter olajat előállítani.
  4. A Szentélyben a faajtók illatos oliva fából készültek.
  5. A Spanyol Inkvizíció idejében titkos jelnek számított, hogyha valaki olíva olajjal főzött. Ez nagy valószínűséggel azt jelentette, hogy az illető zsidó.
  6. A 2013-ban Izraelben megrendezett nemzetközi olíva olaj versenyen a zsidó állam terméke nyerte el a legjobbnak járó címet. A megmérettetésre 21 ország 489 produktuma nevezett. A 25 tagú zsűri végül a Meshek Achiya (Izrael) tartotta a legjobbnak.
  7. Izrael évente 15-16 000 tonna extra szűz olíva olajat állít elő.
  8. Az oliva egy ősi mértékegység is. A kezajt (egy oliványi), sok zsidó vallási előírásban mérvadó.
  9. Az ősi Izraelben az Olivát nem csak étkezésre használták, készítettek belőle kozmetikumokat, gyógyszereket is.
  10. Az olívafa élettartama több ezer év. Az Olajfák hegyén található 2000 éves fa is, mely a mai napig virágzik és növényt termel.

Az olíva(olaj) nem csak finom, de egészséges is. Magas az E- és K- vitamintartalma, ezen kívül erősíti az izomsejteket és jó hatású reumás ízületi gyulladás esetén is. Gyomorsavcsökkentő hatása is kiemelkedő, valamint csökkenti a koleszterinszintet.

Forrás:

www.aish.com

www.wikipedia.hu