Bár Izrael nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat a világ legnépesebb muszlim többségű országával, a jeruzsálemi székhelyű múzeum a Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából új kiállítást mutat be, írja a Ynet.

A nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmából a jeruzsálemi Jad Vasem (יד ושם) Holokauszt Emlékmúzeum csütörtökön megnyitja az első állandó kiállítást Indonéziában, amely a nácik által a második világháború alatt elkövetett népirtásról szól.

A kiállítás „A holokauszt – hogy volt ez emberileg lehetséges?” címmel holokausztmúzeumként nyitja meg kapuit a Mennyország Kapuja (שער השמים) zsinagógában a délkelet-ázsiai ország Celebesz (Sulawesi) nevű szigetén.

A Jad Vasem „A holokauszt – hogy volt ez emberileg lehetséges?” című indonéziai kiállításának reklámja (Fotó: Jad Vasem Holokauszt Múzeum)

Bár Izrael nem tart fenn hivatalos diplomáciai kapcsolatokat a világ legnépesebb muszlim többségű országával, a Jad Vasem Nemzetközi Holokauszt Tanulmányok Iskolájának képviselője, Richelle Budd Caplan videokapcsolaton keresztül részt vesz a kiállítás megnyitóján és a holokausztról való megemlékezés fontosságáról fog beszélni kiállítások, archív anyagok és különösen az áldozatok személyes naplóinak segítségével.

„Nagy jelentőséget tulajdonítunk annak, hogy a Jad Vasem tudását és tartalmát fizikailag is bemutassuk… Jeruzsálemen kívül, és örülünk, hogy olyan új utakat járhatunk be, mint Indonézia” – mondta Dáni Dáján, a Jad Vasem elnöke. „Örömmel nyitunk kiállítást mindenütt, ahol érdeklődés mutatkozik a holokauszt emléke és az arról való megemlékezés iránt, és még inkább a világ legnagyobb muszlim országában”.

Az indonéziai bemutató egyike a Jad Vasem 65 nyomtatásra kész kiállításának, amelyeket a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából a világ iskoláiban, egyetemein és közösségi központjaiban állítanak ki.