A Masada napjaink egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja Izraelben.

Az erődítményt Nagy Heródes, júdeai király építtette klasszikus római stílusban (eredetileg palotaként funkcionált). Miután a Római Birodalom elfoglalta Júdeát, ez volt az utolsó zsidó ellenállók menedéke, akik a halált választották a rabszolgaság helyett. Ezen okból adódik, hogy a mai napig a zsidó nép fontos szimbóluma.

A Masada azonban nem csak emiatt kiemelkedő jelentőségű, olyan régészeti kincsek találhatóak itt, mint sehol máshol az egykori Római Birodalom területén.  Csatornázási rendszere messze megelőzte korát, egynapi esőzés elegendő volt 1000 ember 2-3 éves ellátásához. Továbbá a kopár környezet ennek köszönhetően, élhető, sőt pazar királyi nyaralóhelyként funkcionált.

A Masada az ősi izraeli Zsidó királyság jelképe is.

2000-ben egy új látogatóközpont épült a Masada keleti oldalán, melynek az volt a célja, hogy kényelmes látogatást biztosítson az évi 1,25 millió turistának. Felvonót már az 1970-es években is elhelyeztek, de lecserélték egy új, biztonságosabb rendszerre, mely egészen a látogatóközpontig viszi az érdeklődőket. Gyalog két út vezet fel- illetve lefelé.