10 dolog sorozatunkban Izrael 7 szent növényét mutatjuk be röviden. Ebben a részben a fügével kapcsolatban gyűjtöttünk össze érdekességeket.

  1. A füge Izrael hét különleges növénye közül az egyik. Mózes 5. könyvében a következő felsorolást találjuk: “ 7. Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, 8. oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz (datolya) van;” (5Mózes 8:7-8)
  2. Napi négy darab füge elfogyasztásával javítható memóriánk.
  3. Rendszeres fogyasztása feszessé, frissé, fiatalossá teszi bőrünket, valamint segít megelőzni a pattanások kialakulását.
  4. A fügének magas a kalciumtartalma, (ezért javasolják laktózérzékenyeknek is) ezáltal erősít a csontokat.
  5. A gyümölcsben triptofán található, mely segít legyőzni az álmatlanságot.
  6. A Tóra elején szereplő jó és rossz tudásának fája egyes vélemények szerint fügefa volt.
  7. Magas cukortartalma miatt a fügéből lehet bort, dzsemet, pálinkát is készíteni.
  8. Nem túl hizlaló gyümölcs, 100 gramm mindössze 70 kalóriát tartalmaz.
  9. A fügefa megfelelő körülmények között 200 évig is élhet.
  10. Télen a megfázás megelőzésére, kezelésére is alkalmas. Hurutoldó, lázcsillapító, izzasztó, gyulladásgátló. Fogínygyulladás esetén is ajánlott naponta négy szem fogyasztása (lassan rágva). Nem csak a gyümölcsnek, hanem a levelének is van gyógyhatása, vesekő és húgyhólyagbántalmak esetén alkalmazható. Fekély gyógyítására két fügelevél rágása ajánlott naponta. Leveléből továbbá teát is szoktak készíteni.

A sorozat korábbi részeiben a datolyáról, a gránátalmáról és az olíváról írtunk.