Ma van tu bisvát, a „fák újéve”. Ez alkalomból folyatatjuk a már korábban elkezdett „10 dolog, amit (talán) nem tudtál..” sorozatunkat. Jelen részben a gránátalmáról gyűjtöttünk össze érdekességeket.

  1.  Izrael hét különleges növénye közül az egyik. Mózes 5. könyvében a következő felsorolást találjuk: “ 7. Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, 8. oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz (datolya) van;” (5Mózes 8:7-8)
  2.  Héberül rimon (רימון). A gyümölcsöt Ros Hasanakor szokás fogyasztani, mert a hagyomány szerint annyi magja van, mint amennyi micva (parancsolat) található a Tórában, azaz 613.
  3.  A gránátalma rendkívül egészséges, számos vitamin található benne (K, B, C), valamint magas a kálium- és kalcium tartalma. Kimutatták, hogy csökkenti a vércukor szintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
  4. Színe alapján négy típusát különböztetjük meg; fehér, sárgászöld, sötétpiros valamint feketés ibolyás. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös színű.
  5. A gyümölcs héját és gyümölcs levét évszázadok óta szőnyegek színezésére használják.
  6. Gyümölcsfagylalt, likőr, lekvár, szörp valamint ecet és bor is készíthető belőle, de a világ egyes részein a gyümölcs sűrítményét koktélokhoz is hozzáadják. Indiában fűszerként használják.
  7. Gyümölcséből és kérgéből illatszert is készítenek.
  8. Rendszeres fogyasztásával vérnyomás csökkenés érhető el, tisztítja az érfalakat, továbbá koleszterincsökkentő hatását is kimutatták.
  9. Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran ehetik, 100 grammban 83 kalória található.
  10. Egyes vélemények szerint a Spanyolország déli részén található Granada a gyümölcsről kapta nevét.

Sorozatunk korábbi részei az alábbi linkek alatt találhatók:

Olíva

Datolya