Izraelben és a zsidó világban mindig történik valami. Ezentúl igyekszünk havi összefoglalóban bemutatni a legfontosabb eseményeket, melyek a Zsidó Államban történnek.

A legnagyobb izraeli szupermarket lánc először nyit üzletet arabok lakta településen, mégpedig a Gálilban található, Dir El Ászádban. A bolt 9 000 négyzetméter területű lesz, melyhez 18 500 négyzetméter nagyságú parkoló tartozik.

A koronavírus hosszú hónapjai után Izrael kikötői túlterheltekké váltak. Haifa és Ashdod kikötőinél 60 teherhajó várakozik. A hajók arra várnak, hogy a kikötői munkások lerakodjanak róluk, azonban jelentős a munkaerőhiány a területen. A probléma napjainkban nem csak Izraelt érinti, hanem globális kihívást jelent.

65 évvel a csernobili katasztrófa után is jelentős egészségügyi problémával küzdenek azok, akik a területről származnak. A Ben Gurion egyetem egyik professzora, July Cvikel azok között végez kutatást, akik a területről érkeztek Izraelbe új bevándorlóként. A kutatónő szerint összefüggés mutatkozik a radioaktív sugárzás és a kutatásába bevont személyek egészségügyi állapota között.

Az Ir Dávidban (Dávid városa), Jeruzsálemben található zarándokútvonal első helyezést ért el egy, alagutak között megrendezett nemzetközi versenyen. Idén 170 projekt vett részt a megmérettetésen, a világ 54 országából. A Jeruzsálemben található zarándokút több, mint 2000 éves. https://www.youtube.com/watch?v=FrtgqjgZ5EU

Rut Abramovits, az Izraeli Nemzeti Archívum vezetője figyelmeztet, hogy egyre többen, felelőtlenül aukciókon válnak meg olyan dokumentumoktól, melyek helye valójában a Nemzeti Archívumban lenne.

 

Felhasznált forrás:

The Jerusalem Post Ivrit, 2021. július