Izraelben és a zsidó világban mindig történik valami. Ezentúl igyekszünk havi összefoglalóban bemutatni a legfontosabb eseményeket, melyek a Zsidó Államban történnek.

Izrael és az amerikai Pfizer megállapodott további 10 millió koronavírus elleni vakcina megvásárolásáról. Az újabb szállítmány 2022-ben érkezik Izraelbe. Az oltás hatékony a koronavírus mutánsaival szemben is.

Az Izraeli Légi Ipar kiemelkedő évet zárt 2020-ban. A Légi Ipar a tavalyi évben 4.2 milliárd dollár értékben adott el különböző termékeket. Néhány ország a következő három évre már előre rendelt az ország Légi Iparától 12.6 milliárd dollár értékben.

2020-ban az izraeli pászka exportban 40%-os növekedést regisztráltak. Tavaly peszách előtt 30 millió dollár értékben exportáltak a szegények kenyeréből. A legnagyobb fogadó ország az Egyesült Államok volt, mivel a helyi Manischewitz befejezte a pászkagyártást.

2020. áprilisában Izraelben 1000 vese transzplantációra került sor. Bár az év azon időszaka már a koronavírusról szólt, mégis növekedett a szervfelajánlási kedv. A jelenséget pont ezzel hozzák összefüggésbe, az altruizmus emelkedését figyelték meg a pandémia időszakában. A szervdonorok 40 százaléka az oktatás területén dolgozik.

A “Kobra” nevű izraeli cég új applikációval rukkolt elő, mely a “mobil kulcs” nevet kapta. Az alkalmazás segítségével ki lehet nyitni és be lehet zárni az autók ajtajait kulcsok nélkül. Emellett be is lehet indítani valamint le is lehet állítani a motort, szintén kulcsok nélkül.

My Android phone as a car key? Yes please!

Új közlekedési eszköz Izraelben; úgy megy, mint egy busz, viszont úgy néz ki, mint egy vonat. Nem valódi, hanem virtuális pályákon halad. https://www.youtube.com/watch?v=Kr9-J3nOKbE

A Cáhál (Izraeli Hadsereg) három új logisztikai központot épít, melyek egyben a legnagyobbak is lesznek az országban. A három új központ 17 régi raktár szerepét fogja betölteni. A központokban minden felszerelés megtalálható lesz; az egyik központ az ország északi részén, a másik a központi régióban, míg a harmadik az ország déli részén épül.

2020 az izraeli fogyasztók számára nem a legjobb év volt, természetesen a koronavírusnak köszönhetően. A cégek nem tudtak olyan színvonalú szolgáltatást nyújtani a fogyasztók számára, mint egy átlagos évben, emiatt 70 százalékkal több panasz érkezett tőlük az egyes cégekre. A legtöbb panasz a turizmussal és a sporttal foglalkozó társaságok miatt futott be az illetékes szervekhez.

 

Forrás:

The Jerusalem Post Ivrit, 2021. június, 6.-7. oldal