A Magyar Zsidó Kulturális Egyesület és az Újlipótvárosi Klub-Galéria szervezésében 2019. december 17-én Török András, a Fortepán menedzsere tartott előadást, Budapesti zsidóság a Fortapán képein címmel.

Szociológus hallgató koromban az egyetemen a Magyar társadalom dokumentumokban című kurzuson egyszer azt kérte oktatónk, hogy a következő alkalomra vigyünk be családi képeket és egy szociológus szemével próbáljuk meg elemezni azokat. Ezt a feladatot mindenki örömmel teljesítette. Miután mindenki bemutatta fotóit felmerült bennem a kérdés, hogy nagyon jó és hasznos dolog az, hogy a meglévő képeket tudjuk elemezni, de mi van azokkal, melyek megsemmisültek az ütött-kopott XX. században. Dilemmámat felvetettem az általam nagyra becsült professzor asszonynak, akivel cinkosan összemosolyogtunk, egyből tudta, hogy mire gondolok és hosszasan beszélgettünk arról, hogy a nem meglévő képeknek is óriási szerepük van, azonban nem létezik múlt nélküli ember, mindenki keresi gyökereit..

A Fortepán egy ingyenes mindenki által elérhető online fotóarchívum, mely 2010-ben került fel az internetre. A képek száma folyamatosan növekszik. A cikk írásának idején közel 120 000 fotó között böngészhet a felhasználó. Az oldalon megjelenő képek szabadon letölthetők, azonban azt kérik a Fortepánosok, hogy a forráshelyet és a kép adományozóját tüntesse fel az, aki valahova felteszi az adott fotót. A legtöbb kép úgy kerül fel a honlapra, hogy egy magánszemélyek megkeresik a Fortepánt, hogy találtak egy doboznyi képet és nem tudnak velük mit kezdeni. A lelkes munkatársak minden képért elmennek és próbálják beazonosítani, hogy körülbelül mikor illetve hol is készülhettek a fotók.

Zsidóság a Fortepánon

Az oldalra 1900 és 1990 közötti képek kerülnek csak fel és körülbelül 7000 címke segíti a felhasználót keresése szűkítésében. Zsidó témákra jelenleg több címke is utal, amennyiben szimplán beírjuk, hogy zsidóság, 665 képet ad ki a rendszer, amennyiben a Budapest szót is mellé tesszük, 437-re szűkül a megtekinthető fényképek száma. Azonban számos egyéb módon találhatunk zsidósággal kapcsolatos fotókat, zsidó temető címke alatt 13, Magyar Zsidó Levéltár kulcsszó alatt 44 képet ad ki az oldal. Török András előadásában részletesen bemutatta Budapest hagyományosan zsidók által lakott részein, például Újlipótvárosban vagy a Wesselényi, Dob, Kazinczy utcán készült fotókat is, melyeket nézve kicsit úgy érezzük visszaugrunk az időben jó néhány évtizedet. Ezzel szemben időnként pedig úgy gondoljuk, hogy semmi nem változott, a képen szereplő ház ma ugyanúgy néz mi, mint 50, 60 vagy 70 évvel ezelőtt..

A történelem sajátosságaiból adódóan igen érdekes megvizsgálni, hogy a vészkorszak előtt, alatt és után milyen képekkel találkozunk. Ennek átválogatását mindenkinek szívből ajánlom. Számomra meglepő volt például a számos zsidó esküvői fotó, mely a II. világháború utáni években készült. Továbbá az is figyelemre méltó, hogy az egyes zsinagógákban mennyire sok ember jelent meg, még a történt szörnyűségek után is. Az éppen aktuális ünnep, hanuka címszava alatt mindössze egy fotó jelenik meg, melynek készítését 1953-ra becsülik a Fortepán munkatársai.

FORTEPÁN/Adományozó: Hámori Gyula

A fotóarchívum már alkalmazás formájában is elérhető. A Fortepán gondozásában több könyv is megjelent. E könyvek remek képekkel illusztrálják a kiválasztott témákat, például a Kérek egy feketét az egykor virágzó (főként) budapesti kávéházi életet mutatja be. A Fortepánosok azonban eddigi legnagyobb sikerüknek a Nemzeti Galériában megrendezett „Minden múlt a múltam” című fotókiállításukat tartják, melyet közel 60 000 ember tekintett meg.

A Fortepán véleményem szerint hiánypótló tevékenységet végez. Apró mozaikok (jelen esetben a képek) által sok ember személyes vagy makroszintű történelmének megismeréséhez járul hozzá. A fent említett előadáson például ott ült a hallgatók között valaki, akit gyermekei ismertek fel az egyik képen..

A képek között szabadon lehet böngészni a www.fortepan.hu címen.

A címlapkép forrása FORTEPÁN/Adományozó: FORTEPAN/ALBUM004

Felhasznált forrás:

www.fortepan.hu

és Török András előadása