Majdnem minden zsidó ünnephez tudunk olyan ételt mondani, melyet jellemzően akkor fogyasztunk. Ros Hasanakor az mézes alma, a kerek bárhesz, chanukakor a fánk, purimkor a hámántáska kerül az asztalra. Talán kevésbé ismert, hogy sávuotkor tejes ételeket szokás enni.

Miért is alakult ez így?

  • Sokan a Tóra szövegszerű értelmezésére hivatkoznak: “Azért leszálltam, hogy megmentsem Egyiptom kezéből, hogy felvigyem amaz országból jó és tágas országba, tejjelmézzel folyó országba…” (Smot;3:8)
  • Egy kevésbé ismert magyarázat szerint a zsidó nép annyira ártatlan volt a Tóraadáskor, mint az újszülöttek, kiknek egyetlen tápláléka a tej.
  • A háláv (tej) szó értéke 40. A chet értéke 8, a lámed értéke 30, a bet/vet értéke pedig 2. Mózes 40 napot töltött a Színáj-hegyen, mielőtt megkapta a Tórát.
  • A Tóraadás napja szombat volt, emiatt, az újonnan megkapott kósársági törvényeknek megfelelően, nem volt idejük e szabályok szerint húst vágniuk, edényeket kóserolniuk, emiatt tejeset ettek.

Sávuotkor szokás számos édes tejes édességet fogyasztani, mint amilyen a blintzes (tejes palacsinta), a cheesecake vagy a fagylalt.

Blintzes

További tudnivalók sávuot ünnepéről:

Sávuot, a Tóraadás ünnepe, Mózes ezen a napon kapta meg a Tízparancsolatot a Szináj hegyen. Azonban nem csak a Tóraadást ünnepeljük ekkor. Az ünnepet szokás az Aratás ünnepének (Chág hákácir), illetve Jom Hábikurimnak is nevezni, ami azt jelenti, hogy a Szentély idejében az első terméseket felvitték Jeruzsálembe.

Peszách és Sávuot között pont 7 hét telik el, (a Sávuot szó nem jelent mást, mint “hetek”), innen származik a Hetek ünnepe elnevezés. A sávuá- svuá szó esküt jelent, mely utalhat arra, hogy a zsidók a náásze venismá (megtesszük és meghallgatjuk) választ adták a Szinájnál.

Az ünnep egy másik elnevezése; Áceret, lezárás. Mi záródik le ilyenkor? Az a folyamat, ami az egyiptomi kivonulással kezdődött, és a közösségből néppé formálódott a zsidóság a Szináj hegyénél. Nem csak egy Áceret van az évben. Szukotkor is az utolsó nap egy lezárás, smini áceret.

További tudnivalók a zsidó ünnepekről itt.