Megjelent a csodálatos Edith Eva Eger új könyve, Az ajándék. A szerző előző könyve, A döntés, nagyon sok ember élethez való hozzáállását átalakította. Például a híres USA-beli televíziós személyiség, Oprah Winfrey a következőképp nyilatkozott róla: “ Dr. Eger története egy egész életre megváltoztatott”.

Az ajándék szó mindenki számára mást jelent. Van, akinek a szó hallatán egy szépen becsomagolt doboz jut eszébe, míg másoknak lehet ez egy olyan emberi kapcsolat, mely javítja/segíti az életét. Az ajándék, bárki, bármit is kapcsol hozzá a fejében, kéttényezős dolog. Van egy “adó” és egy “kapó” fél. Ajándékot adunk vagy kapunk. Egyes esetekben magunkat is meg tudjuk ajándékozni valamivel, ez esetben az “adó” és a “kapó” fél azonos. Mint látjuk, egy olyan egyszerűnek tűnő dolognak, mint az ajándék, mennyi értelmezése lehet, és még nem is foglalkoztunk azzal, amit gyakran észre sem veszünk, ami maga az élet. Hiszen az élet ajándék.

Az előző bekezdés utolsó mondatát semmi és senki más nem tudja jobban alátámasztani, mint Dr. Eger. A Kassán született, Auschwitz-ot túlélt, majd az USA-ba emigrált pszichoterapeuta egész életét megpróbáltatások jellemezték, melynek történetét A döntés című bestseller-ben részletesen kifejti. Elmeséli, hogy hogyan került “szabadlábra” saját börtönéből, nem, nem a koncentrációs tábor jelentette számára a legnagyobb korlátokat élete megélésében, hanem saját maga. Továbbá azzal is szembesíti az olvasóját, hogy hogyan vált azzá, aki. A halál torkából, angolul nem beszélő bevándorlóból hogyan lett országosan elismert pszichológus, előadó, közéleti személyiség. Edith Eva Eger csupa optimizmus és jóság. Ezért is írta meg családja unszolására első könyvét, majd néhány évvel később a most tárgyalt Az ajándék című művet. 

A mindössze 208 oldalas könyv alcíme, 12 életmentő lecke. Dr. Edith Eger hivatalos oldala szerint, több ezer ember követelte, hogy legyen folytatása A döntésnek. Azzal indokolták kérésüket, hogy szükségük van még egy útmutatóra saját életük jobbá tételéhez. Az ajándékban Eger kibővíti a gyógyítás üzenetét, és gyakorlati útmutatóval szolgál, amely gyengéden arra ösztönöz minket, hogy változtassunk azon gondolatainkon és viselkedésünkön, amelyek a múltban fogva tarthatnak bennünket. 

Dr. Eger új könyvében leírja az általa ismert tizenkét legáltalánosabb bebörtönzött hiedelmet – beleértve a félelmet, a bánatot, a haragot, a titkokat, a stresszt, a bűntudatot, a szégyent és az elkerülést -, valamint azokat az eszközöket, amelyeket felfedezett ezen univerzális kihívások kezelésére. Eger saját és betegei életének történetei kíséretében minden fejezethez elgondolkodtató kérdéseket vet fel, mint például: 

  • Lennél saját magad férje/felesége?
  • Fejlődsz vagy forogsz?
  • Nem gyógyíthatod meg azt, amit nem érzel.

Az empátiával, éleslátással és humorral teli Ajándék megragadja a sebezhetőséget és a kihívásokat, amelyekkel mindannyian szembesülünk, továbbá bátorítást és tanácsokat ad a személyes börtönökből való kitöréshez, hogy mindenki gyógyulást találjon és élvezhesse az életet.

Mint írásom elején említettem, az ajándékhoz két fél kell, az adó már megvan, nekünk csak el kell vennünk/fogadnunk Az ajándékot.

Az On The Spot csapatát is megérintette Dr. Eger története. Íme a vele készített beszélgetésük:

 

Felhasznált források:

https://dreditheger.com/

https://dreditheger.com/the-choice/

https://dreditheger.com/the-gift-2/