„Segítünk akinek csak tudunk, hogy eljusson a határig” – mondta az izraeli külügyminisztérium szóvivője, miközben az ország ezreket evakuál Ukrajnából a folyamatban lévő orosz invázió közepette, írja a Haaretz.

Izraeli diplomaták libanoni, szíriai és egyiptomi állampolgárokat igyekeznek kimenekíteni Ukrajnából és az izraeli menekültekkel együtt szállítják el őket a háború sújtotta országból – erősítette meg vasárnap a külügyminisztérium.

A minisztérium szóvivője közölte, hogy több állam, köztük Izraellel jelenleg hadiállapotban lévő országok állampolgárai szálltak fel a határ lengyel oldalán az izraeli diplomaták által szervezett buszra és a nagykövetség is készen áll arra, hogy „segítsen a Kelet-Jeruzsálemből származó izraeli lakosoknak”.

Izrael többször felszólította állampolgárait, akiket az orosz invázió előtt mintegy 15 ezerre becsültek, hogy hagyják el Ukrajnát. Múlt csütörtökön, miután az orosz csapatok bevonultak Ukrajnába, Michael Brodsky izraeli nagykövet képviselőket állomásoztatott az ország déli és nyugati, azaz Lengyelországba, Szlovákiába, Magyarországra és Romániába vezető határátkelőhelyein, hogy segítsenek a távozni szándékozó izraelieknek.

Brodsky elmondta, hogy az arab államok lakosainak nyújtott izraeli segítségnek nincsenek feltételei és a Haaretznek vasárnap délután Lengyelországból telefonon azt mondta, hogy minden nyújtott segítség „tisztán humanitárius”.

Bár a képviselők aktívan csak izraelieket keresnek, „ha más állampolgárok, köztük arabok kérése érkezik, ugyanúgy megpróbálunk segíteni” – mondta, és úgy becsülte, hogy mintegy 5-6 ezer izraeli maradt még Ukrajnában. Elmondása szerint a diplomáciai személyzet a határ ukrán oldalára utazik, ahol a menekültek kilométeres sorban állnak, és „kihúzzák őket a sorból és diplomáciai autókkal átviszik őket a határ túloldalára”.

„Mindenkinek segítünk, akinek tudunk, hogy eljusson a határig. [De] nem segíthetünk neki átjutni a határon” – mondta Lior Haiat külügyminisztériumi szóvivő a Haaretznek.

„Tegnap segítettünk egy libanoni egyetemistának és tudjuk, hogy vannak más országból származó diákok is, akik felszálltak az izraeli buszokra, különösen északról. Úgy számolunk, hogy körülbelül 2000 izraeli hagyta el Ukrajnát a háború kezdete óta eltelt három napban. Ők csatlakoztak ahhoz a 4500-hoz akik korábban, az elmúlt tíz napban távoztak”.