Az OECD országok a 2000-es évektől gazdasági fellendülést mutatnak, ugyanebben az időszakban Izrael gazdasági teljesítménye is növekedett.

Az OECD (Organization for Economic Cooperation) adatai szerint a Zsidó Állam GDP-je egy főre vetítve eléri a 47 000 USD-t. Az IMF (Internation Monetary Fund) eredményei alapján Izrael még jobban teljesít, szerintük az ország egy főre számított GDP-je 51 800 USD.

Izrael exportja 2021. első félévében szintén növekedést mutat, elérte a 67,6 milliárd USD-t, ami 20%-os többlet 2020. ugyanezen időszakához képest. Az adatok alapján elmondható, hogy az izraeli export bővülését a koronavírus sem tudta megtörni.

Az izraeli gazdaság növekedése a 21. század kezdete óta 105 százalékos, szemben a 41 százalékos OECD átlaggal. Az egyik legkiemelkedőbb terület a high tech szektor, ahol az ország a harmadik legjobb teljesítményt nyújtja az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság után.

Az izraeli nyugdíjasok sem panaszkodhatnak, a harmadik legstabilabb ellátásuk értéke a világon, Hollandia és Dánia után.

Néhány tényező azonban akadályozza az izraeli gazdaság további bővülését. Nagyon jelentős a képzett szakmunkások hiánya az országban, erre a problémára sok új bevándorló érkezése jelenthet megoldást. Az izraeli lakásárak az egekben vannak, a lakhatási problémákat fokozza, hogy nem épül elég lakás. Még egy ok, amiért nem bontakozhat ki teljesen a gazdasági csoda; a bürokrácia erős jelenléte.

Felhasznált forrás:

The Jerusalem Post Ivrit, 2021. december