A Kreml szerint Bennett közvetítői tárgyalásokat javasolt Oroszország és Ukrajna között, de Putyin visszautasította az ajánlatot, írja az Arutz Sheva.

Naftali Bennett miniszterelnök vasárnap Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt az Oroszország és Ukrajna közötti helyzetről. Bennett hivatala nem pontosította a beszélgetés tartalmát, de a tárgyalás érdekében a miniszterelnök mintegy 45 percig távol volt a kabinet üléséről.

Egy diplomáciai forrás szerint „Bennett aggodalmát fejezte ki az ukrajnai helyzet miatt és annak lehetősége miatt, hogy a harcok felerősödnek és az eddiginél nagyobb humanitárius katasztrófát okoznak”.

„Putyin megjegyezte, hogy kész a tárgyalásokra. Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy Izrael kész segíteni, amennyire csak szükséges és bármikor, a válság megoldásához és a felek közeledéséhez, tekintettel [Izrael] különleges státuszára, amely lehetővé teszi, hogy mindenkitől értő fülekre találjon. A két vezető megállapodott abban, hogy folyamatos kapcsolatot tart fenn Oroszország és Izrael között”.

A Kreml közölte, hogy a vezetők közötti beszélgetés során Bennett javasolta, hogy közvetítsen az Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokon, de Putyin visszautasította az ajánlatot.

A kabinet ülésének kezdetén Bennett kijelentette, hogy Izrael a következő napokban 100 tonna humanitárius felszerelést küld Ukrajnának.

„Imádkozunk Ukrajna polgárainak jólétéért és reméljük, hogy ez megakadályozza a további vérontást. Mi megfontoltan és felelősségteljesen viselkedünk” – mondta.

Bennett kijelentette, hogy Izrael minden tőle telhetőt megtesz az ukrán nép megsegítéséért a válság idején. „A következő két napban egy 100 tonna izraeli humanitárius felszerelést szállító repülőgép érkezik Ukrajnába a harci övezetekben is tartózkodó civileknek, illetve azoknak, akik megpróbálják elhagyni az országot. Víztisztító készletek, orvosi felszerelések és gyógyszerek, valamint sátrak, takarók, hálózsákok és egyéb felszerelések, amelyek segíthetnek a hideg téli időjárásban az otthonaikon kívül tartózkodó civileknek.