Miközben az invázió folyamatosan erősödik, és a jelentések szerint orosz tankok átlépték a határt, az Umán (Умань) városában élő zsidók úgy döntöttek, hogy maradnak, írja az Arutz Sheva.

Az Ukrajna belsejét fenyegető orosz csapások ellenére az umáni zsidók nem tervezik a távozást.

A helyi jesiva, amely az umáni Jakov Jann rabbi védnöksége alatt áll, rendszeres tanórákat tart, eközben állandóan imádkoznak a breszlevi Náchmán rabbi (ז״ל) sírjánál, amely Umánban található.

Jann rabbi már másfél héttel ezelőtt felszólította a helyi zsidókat, hogy ha tehetik, hagyják el Ukrajnát.

Umán (Умань) helyzete Ukrajnán belül (Kép: Rosenberg Mátyás)

“A jelenlegi helyzetben minden kérdések közül erre a kérdésre – hogy elmenjünk-e vagy maradjunk – nem egyszerű válaszolni” – írta akkor Jann rabbi. “Az azonban világos, hogy nem szabad sem pánikba esnünk, sem önelégültnek maradnunk.

“Miután konzultáltam több vallási vezetővel és a helyzet szakértőivel” – folytatta Jann rabbi – “azt javaslom, hogy minden turistának szerdáig [azaz több mint egy hete] el kell hagynia Ukrajnát. Akik itt élnek a családjukkal, azok is hagyják el Ukrajnát, ha ezt könnyedén megtehetik, amíg a válság el nem múlik.”

Jann rabbi levelét azzal a megnyugtatással zárta, hogy senki sem marad szükséges segítség nélkül. Egy héttel később Umán zsidóinak többsége úgy döntött, hogy marad.