Miután az orosz vezető a „nácitlanítás” kifejezéssel magyarázta ukrajnai invázióját, a helyi zsidók „teljesen őrültnek” nevezték őt és azt mondták, hogy a jelenlegi kormány alatt nem tapasztaltak antiszemitizmust, írja a Haaretz.

Az ukrajnai zsidók csütörtökön felháborodásuknak adtak hangot, miután orosz csapatok léptek be az országukba egy önjelölt „nácitlanító” küldetés keretében, miután azt állították, hogy Kijev aktívan háborús bűnöket követ el saját állampolgárai ellen.

Vlagyimir Putyin elnök csütörtök reggel az orosz néphez intézett beszédében kijelentette, hogy „ennek a műveletnek az a célja, hogy megvédje azokat az embereket, akiket immár nyolc éve a kijevi rezsim által elkövetett megaláztatás és népirtás fenyeget”.

„Ennek érdekében arra fogunk törekedni, hogy semlegesítsük és nácitlanítsuk Ukrajnát, valamint bíróság elé állítjuk azokat, akik számos véres bűncselekményt követtek el a civilek ellen – köztük az Oroszországi Föderáció polgárai ellen” – mondta, elítélve „az ukrajnai szélsőjobboldali nacionalistákat és neonácikat”.

Nem sokkal a beszéd után az ukrán kormány hivatalos Twitter-fiókja egy olyan ábrázolást tett közzé, amelyen Adolf Hitler büszkén simogatja Putyin arcát. Azt írta: „Ez nem egy »mém«, hanem a mi és az önök valósága most”.

Tüntetők demonstrálnak egy tüntetésen Oroszország ukrajnai inváziója ellen a libanoni Bejrútban, az orosz nagykövetség közelében 2022. február 24-én. (Fotó: Mohamed Azakir/Reuters)

Ilja, egy kijevi zsidó üzletember tömör választ adott az orosz állításokra.

Putyint „teljesen őrültnek” nevezte és azt mondta: „Az ukrajnai zsidók az ukrán társadalom szerves részét képezik és itt nem szembesültünk a nácizmussal, sem a fasizmussal, és biztonságban érezzük magunkat Ukrajnában. Nem érezzük magunkat biztonságban, amikor Oroszország azt mondja, hogy itt nácik vannak”.

Ilja, aki kérte, hogy vezetéknevét ne hozzák nyilvánosságra, elmesélte, hogyan ébredt fel az ukrán fővárosban visszhangzó „rakétatűz” és „légvédelmi” elemek hangjára.

A családja „csak összeszedte az összes iratot, pénzt és néhány ruhát, hátizsákokba és táskákba pakolta őket és elmegyünk az irodámba” – mondta. „Van egy nagy pincém, vannak benne társalgók és egy konyha, így biztonságban leszünk. Betonból van és légkondicionálóval van ellátva, szóval azt hiszem, egyelőre ez a legbiztonságosabb hely” – tette hozzá.

Putyin régóta használja az ukrán nácizmus vádját, hogy legitimálja a volt szovjet állam elleni fellépéseit. 2014-ben, a Krím orosz megszállását követően azt állította, hogy intézkedéseit a reakciós, nacionalista és antiszemita erők állítólagos „tombolása” miatti aggodalmak motiválták az országban.

Az e heti inváziót megelőző időszakban az orosz vezetők és az állami média többször is azt állította, hogy az ukrán erők népirtást követnek el két keleti körzet, Luhanszk és Donyeck lakói ellen, amelyeket a Kijevtől nyolc évvel ezelőtt elszakadt, orosz támogatású szakadárok ellenőriznek.

„Mire várunk még? Amíg koncentrációs táborokat építenek ott? Vagy elgázosítják a lakosságukat” – jelentette a Politico beszámolója szerint a Kreml által támogatott RT televíziós csatorna vezetője a hónap elején ezt kérdezte.

A Krím elcsatolása alatt és után az RT és más, államilag ellenőrzött médiumok gyakori jelentéseket sugároztak az ukrán zsidók elleni támadásokról, amelyek többsége teljesen vagy részben kitalált volt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki maga is zsidó, szerdán egy utolsó békefelhívás során közvetlenül is foglalkozott az állításokkal. „Azt mondják, hogy nácik vagyunk, de hogyan támogathatja egy nép a nácikat, amely több mint 8 millió életet adott a nácizmus feletti győzelemért? Hogyan lehetek náci?” – kérdezte.

„Mondja meg a nagyapám, aki az egész háborút végigjárta a szovjet hadsereg gyalogságában, és ezredesként halt meg a független Ukrajnában” – tette hozzá.

Egy kijevi metróállomáson menedéket keresők (Fotó: Huszti István/Telex)

A zsidó közösségek vezetői is értetlenül álltak Putyin megjegyzései előtt.

„Nem tudom, miről beszél” – mondta Jonatán Markovics kijevi főrabbi. „Csak annyit mondhatok, hogy az antiszemitizmus tekintetében biztonságban vagyunk itt. Incidensek nagyon ritkán fordultak elő és a kormány fellép ezek ellen. Most háborús a helyzet, szólnak a szirénák és füstöt látunk a házunkból felszállni, úgyhogy inkább nem akarok belemenni az antiszemitizmus kérdésébe. Teljesen lényegtelen. Háborúban vagyunk, és mindannyian összefogunk”.

Michael Colborne, az ukrán szélsőjobboldal szakértője szerint Putyin beszédmódja „azt mutatja, hogy mennyire elfogadott lett a képtelen »antifasiszta« retorika, és hogy az öncélú második világháborús retorikától való ilyen mértékű átitatottsága mennyire elválasztotta őt a valóságtól”.

„Jelenleg a legrosszabb szovjet korabeli propagandát ismételgeti arról, hogy az ukránok mind »nácik«, mindegyikük” – mondta Colborne, a hamarosan megjelenő „From the Fires of War: Ukraine’s Azov Movement and the Global Far Right” (A háború tüzéből: az ukrajnai Azov-mozgalom és a globális szélsőjobboldal) című könyv szerzője.

„Senkinek a világon, aki aggódik a szélsőjobboldal miatt vagy antifasisztának tartja magát, nem szabadna komolyan vennie ezt a retorikát tőle” – tette hozzá.

Markovics eközben később a DPA német sajtóügynökségnek azt mondta, hogy a kijevi zsidók egy része „fél az antiszemitizmustól, mert nem tudjuk, mi fog történni”, míg felesége, Inna megjegyezte, hogy a történelem során mindig is a zsidókat okolták mindenféle társadalmi nyugtalanságért. „A történelem ismétli önmagát” – mondta.

Megjegyzéseik két nappal azután hangzottak el, hogy Meir Stambler rabbi, az Ukrajnai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke a Haaretznek elmondta, hogy aggódik az orosz ügynökök által végrehajtott antiszemita provokációk lehetősége miatt.

A korábbi években Ukrajna zsidó vezetői azzal vádolták Oroszországot, hogy antiszemita incidenseket szítanak az ukránok lejáratása érdekében.