Egy nemrég közzétett friss kutatás szerint az izraeli férfiak születéskor várható élettartama a harmadik legmagasabb a világon. Az új kutatás 195 ország adatait vizsgálta, melyből az is kiderült, hogy Izraelben nem csak a férfiak, de a nők születéskor várható élettartama is növekvő pályán halad (azonban egyelőre “csak” a 12. helyen szerepelnek). A hosszú élet legfőbb okaként az orvosi diagnosztika és a kezelés magas színvonalát említik.

Az új eredmény a WHO (World Health Organisation- Egészségügyi Világszervezet) felkérésére készült tanulmányban szerepel, melyben 1950 és 2017 között vizsgálták 195 ország statisztikai adatait számos egészségügyi paraméter bevonásával. A kutatásban arra is kitérnek, hogy 1950-ben világszerte 43,7 millió ember halt meg, míg 57 évvel később már 55,9 millió. Ez 28,1 százalékos növekedést jelent, azonban a világ lakossága a kiinduló évben nem érte el a három milliárdot. 2017-ben pedig már 7,64 milliárd ember élt a Földön.

A nagy számú népességnövekedés fő oka az egészségügyben keresendő (oltások, higiéniás körülmények). A jobb ellátottság, magasabb színvonal miatt a gyermekhalandóság csökkenéséről és az idős korúak még tovább éléséről beszélhetünk.

A tanulmány szerint Svájcban a legmagasabb  a férfiak születéskor várható átlagos élettartama (82,1 év), második helyen Szingapúr található (81,9), Izrael pedig bronzérmes (81,3) helyezést ért el. A nőknél Szingapúr (87,5), Japán (87,21) és Kuvait (87,18) szerepel az első három helyen, míg Izrael a 12. (84,6). Magyarország sem a nők, sem a férfiak esetében nem szerepel a húszas listán. A nők és férfiak közötti különbségekre olyan klasszikus magyarázatokat írnak a tanulmányban, mint pl. az “erősebb nem” esetében gyakoribb a dohányzás és az elhízás.

A lista első húsz helyezettje között a Nyugati világ országai, a legfejlettebb államok szerepelnek. A születéskor várható legalacsonyabb átlagéletkor a Közép-Afrikai köztársaság lakosai körében figyelhető meg. Itt a nők 59,3 évig, a férfiak 50,2 évig év földi létre számíthatnak születésükkor. Hasonlóan rossz mutatókkal rendelkezik Lesotho, Szváziföld, Mozambik és Malawi is.