Oroszország ukrajnai inváziójáig a szervezet nem különösebben tapasztalta, hogy zsidók az orosz fenyegetés miatt megpróbálták volna elhagyni az országot, írja a Haaretz.

Csütörtök kora reggel óta viszont a Szochnutot, azaz Zsidó Ügynökséget (The Jewish Agency For Israel) „elárasztották” az Ukrajnából Izraelbe menekülni próbáló zsidók kérelmei – mondta több forrás is a Haaretznek. A legtöbb esetben olyan személyekről van szó, akik már kitöltötték alijakérelmüket, de még nem kapták meg a bevándorlási vízumukat.

A Szochnut jeruzsálemi irodáit szintén elárasztották az izraeli hadseregben szolgáló katonák hívásai, akik saját maguk vándoroltak be Izraelbe, de szüleik és testvéreik még mindig Ukrajnában vannak. A források szerint a katonák könyörögnek a Szochnutnak és az izraeli kormánynak, hogy segítsenek sürgősségi repülőjáratokat szervezni szüleik számára.

Oroszország csütörtök reggeli ukrajnai inváziójáig a Zsidó Ügynökség nem látott bizonyítékot arra, hogy zsidók az orosz fenyegetés miatt megpróbáltak volna kijutni az országból.

A visszatérési törvény alapján Izraelbe való bevándorlást kérő személyeknek igazolniuk kell, hogy legalább egy zsidó nagyszülőjük van. Mivel az eljárás jelentős dokumentációt igényel, hosszadalmas lehet és több hónapig is eltarthat. A vészhelyzetre való tekintettel az izraeli kormány és a Szochnut tárgyalásokat folytat az eljárás rövidítésének bevezetéséről, amely lehetővé tenné a zsidók számára, hogy gyorsabban elhagyhassák Ukrajnát.

Sorban állók egy bankautomatánál az ukrajnai Lvivben, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte Ukrajna megtámadását (Fotó: Pavlo Palamarchuk/Reuters)

A Zsidó Ügynökség és a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Szövetsége (Fellowship of Christians and Jews) csütörtökön külön forródrótot hozott létre, hogy reagáljon az Ukrajnában élő zsidók kérdéseire, akik Izraelbe, illetve Izraelben élő rokonaik számára szeretnék elhagyni az országot. Az Ukrajnából történő bevándorlás mintegy 85 százalékát az elmúlt években a Szövetségen – egy emberbaráti szervezeten – keresztül bonyolították le, amely evangéliumi keresztényektől gyűjt adományokat.

Vasárnap két járat érkezett Izraelbe Ukrajnából – az egyik Kijevből, a másik Odesszából –, és összesen közel 100 bevándorló érkezett Izraelbe. A járatokat az Ösztöndíj és a Zsidó Ügynökség fizette. Ezek voltak az utolsó bevándorlók Ukrajnából, akik az orosz invázió előtt érkeztek Izraelbe.

A Szövetség további 160 bevándorlót tervezett Izraelbe hozni két, március közepére időzített járattal; épp most vizsgálják annak lehetőségét, hogy a vészhelyzet miatt korábban hozzák őket. Mivel Ukrajna légtere le van zárva, jelenleg minden távozni szándékozót szárazföldi úton kell a szomszédos országokba szállítani, mielőtt Izraelbe repülhetnének.

Becslések szerint 200 ezer ukrán jogosult a visszatérési törvény alapján Izraelbe bevándorolni. Csak mintegy negyedük számít halachikusan zsidónak – azaz zsidó anyák gyermekeinek.

Az új helyzettel kapcsolatban csütörtökön Pnina Tamano-Shata izraeli alija- és integrációs miniszter azt mondta: „Készek vagyunk több ezer zsidó bevándorlót befogadni Ukrajnából”.

Tizenhat ukrán, akik a Birthright, a fiatal zsidó felnőtteket Izraelbe ingyenesen eljuttató szervezet által támogatott utazáson vett részt, csütörtök reggel Tel-Avivban rekedt és egyelőre nem tudták, mikor repülhetnek haza.

Lola Koktysh, a csoport egyik tagja elmondta, hogy reggel óta tartotta a kapcsolatot ukrajnai rokonaival, hogy pontos információkat kapjon arról, mi történik a helyszínen. „Nagyon izgulok a barátaim, a kollégáim és a családom miatt” – mondta a 28 éves kijevi lakos, aki egy szoftvercég marketingmenedzsereként dolgozik. A Birthright-csoportja tagjainak többsége a húszas évei végén jár – vagyis idősebb az átlagnál –, és néhányan Ukrajnában hagyták hátra gyermekeiket, mondta.

„Figyeljük a helyzetet, és remélhetőleg néhány napon belül hazatérhetünk” – mondta. „Ez mindannyiunk számára nagyon megterhelő lelkileg.”

A csoport tagjai a tervek szerint csütörtök reggel repültek volna haza a Ben-Gurion nemzetközi repülőtérről, miután befejezték 10 napos útjukat. A Birthright szóvivője azt mondta, hogy egy szállodában szállásolják el őket Bat Jamban, egy Tel-Avivtól délre fekvő városban, és amíg vissza nem tudnak repülni a szervezet állja a számlát.

A járvány előtti időkben a Birthright évente átlagosan 5000 résztvevőt vitt izraeli útjaira Oroszországból, Ukrajnából és Fehéroroszországból. Ezek az utak néhány hete, a COVID-19 miatt hosszú szünet után újraindultak.

Arra a kérdésre, hogy a szervezet számolt-e azzal, hogy a csoport a hazájukban kialakult helyzetet tekintve esetleg ott rekedhet, a Birthright szóvivője azt mondta: „Természetesen figyelembe vesszük az ilyen dolgokat, de 10 nappal ezelőtt, amikor idehoztuk őket, még nem volt világos, hogy ilyen hamar háború lesz.”

Mielőtt a Birthright felajánlotta volna a csoportnak az ingyenes szállodai elhelyezést az ott-tartózkodásuk hátralévő idejére, egy Tel-Avivban működő társadalmi aktivistákból álló szervezet Facebook-oldalán közzétett egy bejegyzést, amelyben arra kérte a helyieket, hogy fogadják be az ukránokat sábátra. A csoport képviselője elmondta, hogy „több száz telefonhívást” kaptak válaszul.