Ukrajnáról szóló írásunk második részében két nagy város közösségét mutatjuk be.

 

Kijev

A jelenlegi fővárosban leginkább a XIX. században virágzott a zsidó élet, az ország legnagyobb közössége volt itt található. 1815-ben 1 500 zsidó élt a városban, közel 100 évvel később, 1913-ban pedig már 81 000. Bár a közösség növekedett, számos próbatételen estek át a helyi zsidók, számos vérvád és program nehezítette életüket.

A Brodsky zsinagógában a mai napig aktív vallási élettel találkozhatunk. A városban olyan személyek születtek, mint a Tevje, a tejesember című könyve által világhírűvé vált Solem Áléjhem és Golda Meir, egykori izraeli miniszterelnök nő is. Tevje megalkotójának lakás múzeuma is felkereshető, ahol az író egy-két személyes tárgyát, kéziratait és a méltán híres, későbbi Hegedűs a háztetőnről készült plakátokat mutatnak be.

Odessza

Ukrajna harmadik legnagyobb zsidó közössége Odesszában található. A Fekete-tenger partján fekvő kikötővárosban napjainkban 45 000 zsidó él, 1939-ben 200 000 izraelita lakott itt (ez az akkori népesség 1/3-a), ezzel a kor második legnagyobb közössége volt itt található (a kijevi után).

Miután a holokauszt túlélői visszatértek a városba(108 000 fő) itt alakult ki az egyik legnagyobb zsidó központ a Szovjetunión belül. Azonban ez nem mutatkozhatott meg nyíltan a közösségi életben. Számos rendelet nehezítette a vallásgyakorlást, 1959 és 1965 között nem működhetett a helyi pászka gyár, nyíltan meghirdetni vallási összejöveteleket ezen időszakban életveszélyes volt. Nem véletlen, hogy 1968-ban jelentős létszámú zsidó család vándorolt Izraelbe.  Az 1970-es években a kivándorlási tendencia tovább folytatódott, a Szovjetunió felbomlása után még gyorsabbá vált.

A jelenlegi közösség alapjai 1991-ben jöttek létre, főként nemzetközi szervezetek segítségével. A vallási élet ekkor az Osipova utcai zsinagóga köré szerveződött. A közösségi központként is működő Odesszai Zsidó Könyvtár kapui 1994-ben nyíltak meg. Héber, jiddis, ukrán, orosz és angol nyelvű könyvek alkotják a könyvállományt.

Jelenleg két óvoda, két iskola és négy vasárnapi iskola működik a városban.

A cikk eredeti verziója a Forrás újság 2018. szeptemberi számában található.