Egy 90 éves ukrajnai holokauszt-túlélő találkozhatott a újra unokáival, miután Moldován keresztül Izraelbe menekítették, írja az Arutz Sheva.

Csütörtökön a United Hatzalah a Moldovában élő ukrán menekültek megsegítésére indított első  humanitárius charterjáratain 150-160 menekültet szállított vissza Izraelbe. Néhányan izraeli állampolgársággal rendelkeztek, néhányan a visszatérési jog révén érkeztek, illetve olyanok is voltak, akik úgy döntöttek, hogy Izraelbe vándorolnak és állandó otthonukká teszik.

Az egyik ilyen asszony, Rajsza, egy 90 éves holokauszt-túlélő hölgy, aki nehezen jár, mostánáig egyedül élt Odesszában.

Fia két évvel ezelőtt betegség következtében elhunyt. Egyetlen megmaradt családtagja három unokája volt, akik mind Izraelben élnek.

Amikor kitörtek a harcok és az emberek elmenekültek a városból, az unokái felkeresték a United Hatzalah-t és kérték, hogy segítsenek megmenteni nagymamájuk életét.

Hillel Kohen rabbi, a United Hatzalah ukrajnai igazgatója elintézte, hogy egy mentőautóval a moldovai határra szállítsák, ahol találkozott a United Hatzalah önkénteseivel, akik élelmet és ruhát vittek neki és ellenőrizték az egészségügyi állapotát.

Szerdán a helyi zsidó közösség által működtetett kisinyovi menedékhelyre szállították. Csütörtökön kora reggel más ukrán menekültekkel együtt busszal a romániai Jászvásár repülőterére szállították, ahol felszállt egy repülőgépre, hogy Izraelbe mehessen, ahol újra együtt lehet unokáival.

„Amikor a repülőgép megérkezett Izraelbe, potyogtak a könnyek” – mondta Dov Majszel operatív alelnök, aki elkísérte a menekülteket. „Láttam már elég sok katasztrófaövezetet és nem érzékenyülök el könnyen, de amikor láttam, hogy Rajsza újra együtt lehet az unokáival, én is elsírtam magam”.

„Ami itt történt, az egy csoda” – mondta Michal, Rajsza egyik unokája. „Szívből köszönjük nektek.”