Itt a nyár és az emberek vágynak valamire, ami lehűti őket. Ez régebben is így volt. Jelen írásból kiderül, hogy mi köze a zsidóknak a fagylalthoz, mert hogy van, az nem is kérdés.

A hagyományok szerint a fagylalt olasz eredetű étel, mely az 1800-as évek közepére vált elérhetővé széles körben az országban és Nagy-Britanniában. Utóbbi helyen nem csak az olaszok, hanem a zsidók is foglalkoztak a fagylaltárusítással, akiket azzal vádoltak, hogy az édességgel elrontják a gyerekeket.

Az 1900-as évekre a jeges édesség az USA-ba emigrálók körében is igen népszerűvé vált, akik leginkább Ellis Island-en ismerkedtek meg a csemegével. Zsidó bevándorlók ezreinek is új íz volt a fagylalt, melyet az új otthonunk kínált nekik.

A legismertebb amerikai fagylaltmárkák közül néhány zsidó bevándorlók nevéhez kötődik. Az 1917-ben Winnipegben született Irv Robbins, aki a bár micvójára kapott pénzét arra fordította, hogy fagylalt szalont (Snowbird Ice Cream) nyisson, 1945-ben Californiában, Glendale-ben ez a terve meg is valósult. Irv fagylaltkészítő-mester volt, aki a nyalánkság elkészítésének titkait édesapja fagylaltozójában leste el gyermekkorában. Amikor a második világháború alatt hadnagyként szolgált az amerikai haditengerészetnél, szabadidejében fagylaltot készített katonatársai számára.

A Snowbird Ice Cream legnagyobb újítása az volt, hogy 21 ízű fagylaltot kínált vevői számára. Egy évvel később Irv sógora, Bert Baskin megnyitotta saját kávézóját, a Burton’s Ice Cream Shop-ot a kaliforniai Pasadenában. Majd néhány év után a sógorok egyesítették erejüket, megalapították a Baskin-Robbins fagylaltot, mely generációkon keresztül nagyon népszerű márka volt az Egyesült Államokban. (1994-ben  a Baskin-Robbins beolvadt a Dunkin’ Donuts-ba, amit a zsidó származású üzletember William Rosenberg alapított 1950-ben. A zsidók és a fánk kapcsolatáról itt olvashatsz.)

A Häagen-Dazs-tól a Ben&Jerry-ig

1961-ben a Häagen-Dazs jelent meg a fagylaltpiacon az USA-ban, mely magas minőségű, új ízvilágú árut kínált a fogyasztóknak. A márkát két zsidó bevándorló, Reuben és Rose Mattus alapította. Reuben édesanyjával, Rose-al kisgyermek korában érkezett Lengyelországból az Álmok országába, ahol egy olasz rokon fagylaltüzemében kezdtek el dolgozni. Reuben megtanulta a fagylaltkészítés csínját-bínját, de úgy érezte, hogy valami még hiányzik.

Mattus végül egy sűrűbb anyagú fagyit dolgozott ki, melyhez természetes összetevőket használt fel. Már csak egy vonzó márkanevet kellett választani neki. Így született meg a dán hangzású Häagen-Dazs név. Mint Reuben Mattus később elmondta névválasztásuk oka a következő volt: “Az egyetlen ország, amely a második világháború alatt megmentette a zsidókat, Dánia volt. Ezért kitaláltam egy fiktív dán nevet és bejegyeztettem.” Mattusék számára fontos volt, hogy termékük kóser legyen, mint Reuben mondta egyszer, “hogyha jó fagyit csinálok, azt akarom, hogy népem tagjai is tudják enni, ezért kóser”. 1983-ban a Pillsbury csoport megvásárolta Mattusék cégét és folytatta a finom és kóser hideg desszertek előállítását.

Häagen-Dazs fagyik napjainkban

A Hazánkban is egyre ismertebb Ben&Jerry nevű fagylaltot előállító cégét 1978-ban alapította a vermonti Burlington-ban, Ben Cohen és Jerry Greenfield. Cohen és Greenfield igyekezett környezetbarát cégét létrehozni. Első kávézójukat újrahasznosított anyagok felhasználásával építették meg, termékeiket pedig hormon-mentes tejjel készítették. Népszerűségük egyik titka az volt, hogy vicces neveket adtak fagylaltjaiknak. A Ben&Jerry-t 2000-ben eladták az Unilevernek, akik továbbra is igyekeznek a humoros imázst fenntartani. Pár évvel ezelőtt a cég Izraelben peszáchra egy új ízű fagyit dobott piacra, a chároszetet, mely a széder este alapkelléke (bor, dió és alma keveréke) vaníliafagyi alapon.

Rejected Ben & Jerry's Passover Ice Cream Flavors | Passover Haggadah by Hal Stern

Párve fagylalt kósersági és allergiás okokból

Párve az az étel, amely se nem tejes, se nem húsos. A legtöbb fagylalt azonban nagyon sokáig tej-alapú volt, mely megnehezítette a fogyasztását azok számára, akik a kósersági szabályokat betartva táplálkoznak valamint azok sem tudták enni, akik tejcukor-vagy/és tejfehérje érzékenyek. Az 1970-es években David Mintz kikísérletezte a tejmentes fagylaltot. Ő maga laktóz-érzékeny és kóser. Rájött, hogy igen nagy igény van arra, hogy kiaknázza ezt a piaci rést. Úgy gondolta, hogy hozzá hasonlóan sok vallásos zsidó fogyasztana fagylaltot húsevés után, azonban a kósersági törvények ezt nem teszik lehetővé. Mintz 9 évig kísérletezett, mire egy tofu-alapú recept által létre tudta hozni a megfelelő ízű és állagú fagylaltot. Miután megkóstoltatta barátaival az új desszertet, létrehozta a Tofutti nevű párve fagylalt céget.

A fagyi Izraelben napjainkban

Egyes kutatások szerint egy átlagos izraeli évente 8-10 liter fagylaltot fogyaszt (ez messze elmarad az Egyesült Államokbeli adatoktól). Annyira népszerű az édesség Izraelben, hogy még egy mondás is született a fagylalttal; amikor harmadszorra találkozunk, fagyizni megyünk.

Felhasznált forrás:

https://www.aish.com/jw/s/Ice-Cream-6-Jewish-Facts.html