Az idén 78. alkalommal megrendezésre kerülő Golden Globe-on számos zsidó alkotó, színész vagy zsidó témájú film került a jelöltek közé. A díjátadóra 2021. február 28-án kerül sor, a pandémia miatt ezúttal online formában.

Nézzük először a filmkategóriák jelöltjeit zsidó szempontból.

Palms Springs: A Hulu által forgalmazott komédia főszereplője a zsidó származású színész, Andy Samberg. A filmet és a színészt is jelölték Golden Globe-ra.

The Trial of the Chicago 7: A zsidó származású Aaron Sorkin által írt és rendezett filmben Sacha Baron Cohen játszik, aki szintén jelölést kapott alakításáért legjobb férfi mellékszereplő kategóriában.

The Life Ahead (Előttem az élet): Sophia Loren ezúttal egy Holokauszt-túlélő bőrébe bújik a Netflix által forgalmazott produkcióban. A filmet két kategóriában is jelölték.

Music: Kate Hudson-t (magyar zsidó származású színésznő, Goldie Hawn lánya) jelölték Golden Globe-ra a filmben nyújtott alakításáért.

Mank: A zsidó származású forgatókönyvíró, Herman Mankiewicz életét bemutató alkotást hat kategóriában is jelölték a neves elismerésre.

Tekintsük át a sorozatokat

Unorthodox: Talán hazánkban jelenleg a legismertebb zsidó témájú sorozat a Netflix által forgalmazott Unothodox-A másik út. A Deborah Feldman életrajzi regénye alapján készült 4 részes minisorozat világszerte ismertté tette a főszereplőt alakító izraeli színésznőt, Shira Haas-t. A sorozat két jelölést kapott, Haas mellett (legjobb mini sorozat női főszereplő) a legjobb minisorozat címre is pályázik.

Hunters (Amazon Prime): A sorozatban Meyer Offerman-t, zsidó náci-vadászt alakító Al Pacino-t a legjobb férfi sorozat főszereplő címre jelölték.

Schitt’s Creek: A félig zsidó családban játszódó történet mind a 4 legfőbb karakterét jelölték kategóriájukban (kettő közülük zsidó származású), valamint a legjobb sorozatnak járó elismerésre is esélyes az alkotás.

Felhasznált forrás:

2021 Golden Globes: All the Jewish nominees, from ‘Mank’ to ‘Borat’ to ‘Unorthodox’