Az előző évben írtam egy kis bátorítást a széder este levezetéséhez a hirtelen jött vírus és karanténhelyzet miatt. Akkor csak reméltük, hogy egy év alatt visszaáll a régi rend. Most már nem olyan nagy a bizonytalanság, de az idei széder estét (galutban élőknek 2 estét) is nagyban befolyásolja a járványhelyzet és annak következtében hozott intézkedések, kiemelten a 20 óra utáni kijárási korlátozás. A kijárási korlátozás következménye, hogy idén se lesznek nagy közösségi széder esték. Helyette mindenkinek magának kell elkészíteni a hozzávalókat és megtartani a szédert. Valójában a saját széder vallásilag jobb, mint a közösségi. A közösségi széder inkább csak egy válasz arra a helyzetre, hogy legtöbben nem tartanának semmit, ha az nem lenne. Sokan, akik az előző étizedekben közösségi szédereken vettek részt, idén is (a tavalyihoz hasonlóan) olyan helyzetbe kerülnek, hogy dönteniük kell arról, hogy csináljanak-e széder estét otthon – annak ellenére, hogy nem érzik magukat erre felkészülve -, vagy sem.

Segítek a döntésben, igen, csináljatok széder estét! Nem baj, ha csak néhányan vesztek részt rajta, de még az sem, ha egyedül vagytok otthon, karanténban. A világon több millió ember vesz részt széder estén ezen a napon, Niszán hónap 15-ének a kezdetén, és Erec Jiszraelen kívül élők Niszán hónap 16-a kezdetén azaz estéjén is.

Online széder? NEEEEEEMMMMM!!!!!

 

Választás: tökéleteset vagy semmit vagy van középút?

Ha úgy érzed, nem fogod tudni megcsinálni a széder este minden mozzanatát tökéletesen: te döntessz, hogy megcsinálod, amit tudsz jól, vagy nem csinálsz semmit. Mindannyian tudjuk, hogy melyik a jó választás és azt is, hogy milyen kényelmes a másik, azaz nem csinálni semmit. Az életünk döntési helyzetek láncolata. Napi szinten több száz kisebb döntést hozunk, életünk folyamán sok nagyot is.

A következő rövid írásból megtudhatjátok, hogy mi fontos a széder estén. Ráv. Keleti tavaly tartott online előadásának a lényege volt, hogy bemutatta, a széder este és más ünnepek közötti „párhuzamot” és a különbségeket. Ezek alapján könnyen követhető a széder este menete, de e nélkül a tudás nélkül is megtartható a széder este egy Hagada segitségével!

Előkészületek:

Szerezzetek be:

  • Pészáchi Hagadát,
  • fejenkét és esténként 1-1 üveg kóser bort vagy kóser szőlőlevet,
  • smurá maceszt,
  • salátalevelet és tormát,
  • tojást (szédretálra 1db + fejenként és esténként 1 db),
  • krumplit/retket,
  • almát és diót (harószethez),
  • kóser csirkenyakat vagy szárnyt (szédertálra),
  • sós vizet kis tálkában (Na jó! Ezt nem kell beszerezni, ezt lehet csinálni! ? )

Idén, 5781-ben, helyi időszámítás szerint 2021-ben Erec-Jiszraelen kívül a két széder este ideje Budapesten:

  1. 2021.03.27. szombat este. Gyertyagyújtás Budapest középvonalában: 18:53 után (már égő lángról átvíve; 2áldás: 1. ünnepi gyertyára, 2. „sehehejonu”, az áldások megtalálhatóak sok Peszahi Hagadában!)

Vasárnap hajnalban óra átállítódás! (Átállítani digitális kütyükön és mechanikus órákon: TILOS) Nyári időszámítás kezdete!

  1. 2021.03.28. vasárnap este. Gyertyagyújtás Budapest középvonalában: 19:55 után (már égő lángról átvíve; 2 áldás: 1. ünnepi gyertyára, 2. „sehehejonu”).

Az idei időpontok érdekességei, amik miatt még jobban kell figyelni, hogy idén az ünnep első napján hajnalban van a (mesterséges) nyári időszámítás kezdete és hogy az ünnep bejövetele közvetlenül Sabat kimenetele után van.

Aki nem Budapesten lakik, az még Sabat előtt nézze meg egy GPS alapú alkalmazás segítségével (Pl.: Zmanim vagy MyZmanim) és írja fel egy papírra a rá vonatkozó időpontokat.

 

Az, hogy Sabat után közvetlenül kezdődik a pészach ünnepe a következő változásokat okozza:

  • az elsőszülöttek böjtje péntekre esne, amikor viszont nem lehet böjtölni, így egy nappal előre van hozva. Budapesten 2021.03.25. csütörtök reggel 3:59-től, egész nap. (Böjt kiváltása lehetséges szium maszeheten való résztvétellel…)
  • A bedikát hámec ideje egy nappal az ünnep bejövetele előtt szokott lenni, ami viszont Sabat (péntek este), amikor nem lehet, így előre van hozva egy nappal, azaz csütörtök estére (2021. március 25-e este).
  • A hamec fizikai megsemmisítése az ünnep előtti nappal délelőttjén szokott lenni a megfelelő időpontig, ami idén Sabatra esne, ami miatt szintén előre lesz hozva 1 nappal péntekre, amikor 10:45 előtt (Vilnai gáon szerinti idő) meg kell semmisíteni, azaz el kell égetni a hamecot. Ez a megsemmisítés nem vonatkozik 3-4 egész minicipóra/pitára, amit a Sabati kötelező kenyérféleség evéséhez félre kel tenni és azokat a 2-3 Sabati szeuda alkalmával teljesen el kell fogyasztani.
  • Sabati utolsó kenyérevést (és így a pészach előtti utolsó hamecos étel fogyasztását) szeuda slisit alkalmával MÁR 9:42-ig be kell fejezni! Az esetleges maradékot apró darabokra tépve a W.C.-n kell lehúzni 10:45-ig, ami a hamec birtoklásának legkésőbbi időpontja!
  • Idén a pészahot megelőző napon a Sabati étkezés már praktikus okokból Pészachi edényekben készült pészachi menű kell, hogy legyen, leszámítva a fent említett kenyérféleségeket, amit óvatosan morzsamentesen a pészachi edényektől távol kell enni. PÉSZACH ELŐTTI NAPON TILOS MACESZT ENNI!
  • Sabatkor tilos készülni a Sabat kimenetele utáni széder estére! Még megteríteni se szabad Sabatkor az esti széderre! Praktikus okok miatt idén főzni a széder estére pénteken vagy előbb lehet!
  • szombat esti havdala a széder este első pohár borára (KIDUS) mondott áldással együtt szombat estére vonatkozó betoldás (áldás 2 összeérintett lángúhosszú gyufa fényre, amit havdala után eloltani nem lehet csak hagyni elégni, és „hámávdil” áldás) formájában.
  • pészach második napja utáni Havdala, már a szokásos ünnep utáni havdala csak borra (fény és b’szamim nélkül).

Fontos a széder este ideje? Fontos! Ahogy Sabbatot nem tartunk kedden, így széder estét se tartson senki más napon és más napszakba, csak akkor, amikor az ideje van, azaz Niszán hónap 15-én este és Erec Jiszraelen kívül élők Niszán hónap 16-án este is!

 

Zavarba ejtő, hogy mennyi féle elrendezése lehet a szédertálaknak? Az otthoni néhány Pészachi hagadában is különbözőek?

Több féle szédertál létezik, melyeken más-más a jelképek elrendezése. Az askenáz szokás szerintit javasoljuk nektek, de ne feledjétek, hogy másmilyen elrendezéssel is találkozhattok majd a jövőben vagy találkoztatok már korábban!

Senki ne legyen zavarban, ha nincs szédertálja! Remek választás egy nagy méretű tányér, amire ki lehet rakni a hozzávalókat:

  • Zroá – tűz fölött megpörkölt csirkenyak, vagy csirke alsócomb vagy csirkeszárny (TILOS MEGENNI!), a tál jobb felső részén.
  • Bé – főtt, kissé megpörkölt tojás, a tál bal felső részén.
  • Máror – keserűfű. Torma darab, vagy keserű ízhatású salátalevél, a tál közepén,
  • Chároszetalma, bor és dió, méz, fahéj keveréke, kis tálkában a tál jobb alsó részén,
  • Kárpász – zöldség: főtt krumpli, retek, petrezselyemzöld, a tál bal alsó részén,
  • Cházeret – második keserűfű: saláta, torma, a tál alján középen.

Legyen 3 db (lehetőleg EGÉSZ) smure macesz egymáson, egymástól szalvétával vagy anyaggal elválasztva vagy kimondottan ehhez gyártott díszes tokban!

Az este folyamán háromszor kell figyelni az elfogyasztott macesz minimális mennyiségére! Motzi Matzah: 1 egész és 1/5-öd gépi vagy 60% kerek kézi macesz, Korech: 60% téglalap alakú gépi vagy 30%  kerek kézi macesz, Afikoman: 1 egész és 1/5-öd gépi vagy 60% kerek kézi macesz.

A maror („keserű fű”, saláta és/vagy torma) minimálisan fogyasztandó mennyisége megegyezik a macesz Korech-nál fogyasztandó mennyiségével, azaz 60% téglalap alakú macesz mennyiségével azonos! Kb. úgy érdemes elképzelni, mintha mindkettő össze lenne préselve és úgy lenne egyenlő a mennyiség. Veszély!!!!!! Vannak nagyon vallásos főleg gyerekek és kezdő (vallásra) vállalkozók, akik ez a mennyiséget frissen reszelt tormából akarják megenni! Ti ne tegyetek így, mert ez nagyon veszélyes! Fulladást okozhat! Inkább tegyetek a salátába kis reszelt tormát. Az élményt ez is biztosítani fogja! (Ha nincs torma, az nem baj.)

A 4 pohár bor/szőlőlé mennyiség poharanként minimum 1,5dl (aki erre képtelen, annak poharanként minimum-minimum 1dl). A 4 pohár bor jelentése egész pohár! Nem fél pohár! Nem kortyolás! Szép, ha valaki tele tölti a poharat és úgy teljesíti a 4 pohár megivását, ezért célszerű 1,5 dl-es poharakat használni. Aki szomjas maradna 4-6dl bor megivása után az ihat vizet, akinek ez is sok, annak csak a minimális mennyiséggel kell „megkűzdeni”!

Ha a fentiek megvannak, akkor egész nyugodtan kezdjetek bele a széder este levezetésébe. A pészáchi hagada szövegét követve lépésről-lépésre eljuttok az elejétől a végéig. Ha valami hiányzik a fentiekből, akkor is nyugodtan kezdjetek bele a széder este levezetésébe!

 

 

 

Párhuzam és különbségek széder este és más ünnepek között:

A széder estén (erec Jiszraelen kívül a 2 széder estén) 2 tórai kötelesség van:

  • macesz evés (smure macesz!),
  • az egyiptomi kivonulás történetének elmesélése (Pészáchi hagadában benne van!).

Érdekes módon a széder este (Erec Jiszraelen kívül a 2 széder este) után, a pészachi időszak további napjain már nem kötelező enni maceszt viszont kovászosat enni továbbra is TILOS!

A széder este tartalma teljesíteni:

  • az ünnepi, azaz JOM TOV-i előírásokat,
  • a speciálisan széder esti tórai (maceszevés, egyiptomi kivonulás elmesélése) és rabbinikus micvákat (keserű fű fogyasztása, 4 pohár bor ivása, bal oldalra dőlve enni és inni).

 

A kidus, azaz a bor ivása:

Az ünnep szentségét kidussal, azaz 1 pohár borral fogadjuk. Széder estén is így van, ami a 4 pohár borból (amit széder estén kell meginni) az első. Péntek este a kidusnál nem kell mindenkinek inni, csak egy embernek, de széder estén mindenkinek kell innia!

Ünnepen a bencsolást általában egy ember mondj 1 pohár borra, széder estén mindenki mondja a 3. pohár borra!

 

Ünnepen kenyér fogyasztás, pészáchkor macesz evése:

Ünnepen 2 kalácsra (barhesz, kenyér) mondunk egy áldást. Széder estén 3 macesz van, amelyekből a felső és az alsó szimbolizálja a szokásos ünnepi 2 kenyeret, a középső az extra a széder estéhez. Széder estén nem egy, hanem két áldás van (a szokásos:”…hámoci lehem…” és az extra középső kettétörtre: „…ál áchilát maca.”) és enni az áldások után a felsőből (szokásos ünnepi) és a kettétört középsőből (speciálisan széder esti) kell.

 

Ünnepen kenyér letakarása, széder estén macesz ki- és betakarása:

Ünnepeken a borra mondott áldás közben le vannak takarva a kenyerek. Széder estén a szöveg egy része hála adása, egy része a történet elmesélése. A történet mesélése együtt van említve a macesz evéssel („meséld el fiadnak azon a napon, amikor a macesz és a keserű fű le van téve előtted”), ezért amikor a történet mesélése zajlik, akkor nincsenek betakarva a maceszek, amikor hálaadás van bor felett, akkor be kell takarni a maceszeket!

 

Meir Yaakov Grisztel