Az Azerbajdzsánban található Qirmizit sokáig a Kaukázus Jeruzsálemének nevezték. Azonban az egykor virágzó közösség ma már csak az emlékekből táplálkozik.

A délnyugat Ázsiában található Azerbajdzsán nagysága és lakosainak száma nagyjából azonos Magyarországéval (86 000 négyzetkilométer, valamivel több mint 10 millió fő). Az ország a Kaszpi tenger partján, Oroszország, Irán, Örményország, Grúzia és Törökország szomszédságában  helyezkedik el. Fővárosa Baku, ahol az össznépesség több mint 1/5-e lakik.

Image result for azerbaijan

Azerbajdzsán és szomszédai

1881-ben körülbelül 213 ezer zsidó élt a Kaukázus 34 településén. A hegyi zsidókon kívül askenázok, kurd és grúz zsidók is laktak a területen az elmúlt több mint száz év folyamán. Az első zsidó település Kulgat volt, ami a jelenlegi Qirmizitől mindössze pár kilométerre helyezkedett el. Az első hivatalos engedélyt letelepedésre 1742-ben kapták meg az izraeliták, méghozzá Fatali khantól, Quba akkori vezetőjétől.  

Romantika a folyóparton

Qirmizi Quba régióban található. Quba egy település neve is (mondhatni egyik a másik testvérvárosa). A két város között a Kudyal folyó húzódik. Három híd szolgál a két település összekötésére. Az egyik, melyet elzártak a közlekedési eszközök elől, a Szerelmesek hídja. Ez a híd a helyi zsidó társkeresés szimbóluma. A hídon a lányok édesanyjuk társaságában sétálnak, a fiúk pedig a partról nézik őket. Amennyiben megtetszik egy lány egy fiúnak, a szülei felveszik a kapcsolatot a lány szüleivel, hogy megkérjék a kezét. Azerbajdzsánban ez a módszer működik. A folyóparton található az esküvői csarnok, ahol egyéb vallási eseményeket is rendeznek.

A folyó két partja

Qirmizi, oroszul Krasnaya Sloboda (Vörös Város). Izraelen kívül mindössze két olyan település létezik, melynek lakossága teljes mértékben zsidókból áll, az egyik ilyen Qirmizi (a másik a New York állambeli Kiryas Joel). A város lakosságát mindössze 3-4000 fő közöttire becsülik.

Folytatjuk…