Az idei Nyári Olimpiai Játékok hivatalos nevében továbbra is 2020 szerepel, hiába írunk 2021-et. Az egy évet csúsztatott Olimpia sok szempontból eltér az eddig megszokottaktól, azonban üzenete nem változott. A Tokiói Olimpiai Játékok 2021. július 23 és augusztus 8. között kerül megrendezésre, míg a paralimpiát augusztus 10. és szeptember 5. közöttre időzítették a szervezők.

A cikkben olyan zsidó származású sportolókat mutatunk be röviden, akiknek szurkolhatunk az Olimpián. A lista nem teljes.

Sue Bird

kosárlabda, USA

Sue Bird a legendás amerikai női kosárlabda válogatott tagja, immáron négy olimpiai aranyérem tulajdonosa. Az idén 40 éves sportolónak valószínűleg a mostani lesz az utolsó olimpiája.

Sue Bird

Linoy Ashram

ritmikus gimnasztika, Izrael

A 22 éves Ashram nagy éremesélyesként kezdi el a Játékokat, a 2020-as Európa Bajnokságon aranyérmet szerzett egyéniben (20 év után az első sportoló, aki nem a volt Szovjetunió vagy Bulgária területéről származik). A jemeni zsidó édesapával, és görög zsidó édesanyával rendelkező Linoynak ez lesz az első olimpiája.

Linoy Ashram

Diego Schwartzman

tenisz, Argentína

Diego Schwartzman az első számú zsidó teniszező jelenleg a világon, tavaly első ízben került be a világ 10 legjobb játékosa közé. Az „El Peque” vagy „Shorty” becenevű 28 éves játékos első olimpiáján játszik Tokióban. (A tenisz esetében a kvalifikáció a világranglistán alapul, az első 56 játékos automatikusan kijut az olimpiára.)

Schwartzman nyitott és büszke zsidó identitására. Tavaly megindítóan írt családja holokauszt-történetéről, és arról, hogy dédapja hogyan szökött meg egy koncentrációs táborba tartó vonat kocsijából, és hogyan került Argentínába.

Diego Schwartzman

Sagi Muki

judo, Izrael

Muki 2019-ben világbajnok lett, 2017-ben és 2018-ban Európa-bajnoki címet szerzett. A sportoló Netanján született, jemeni zsidó családba, 8 éves korában kezdett judozni.

Sagi Muki

Eli Dershwitz

kardvívás, USA

A 2016-os riói játékokon a zsidó vívó a nyitókörben esett ki. Jelenleg a világranglista 2. helyén áll, és reméli, hogy érmet szerez Tokióban. A massachusettsi Sherbornban zsidó családba született és nevelkedett Dershwitz anyai nagyszülei holokauszt-túlélők. “A zsidó közösség nagyon támogatta az olimpiára vezető utamat, és várom, hogy képviselhessem őket a világ színpadán” – nyilatkozta 2016-ban.

Eli Dershwitz

Felhasznált forrás:

https://forward.com/news/472446/tokyo-olympics-all-the-jewish-athletes-to-watch/?fbclid=IwAR2hUYXA8YCVPPZa0LHeq-b-SQAoKI1gJqAWW4Ab9WyfApnwQ8M3lP_vixA