A folyamatos COVID-káosz és Kína emberjogi helyzetével kapcsolatos növekvő tiltakozások ellenére a 2022-es pekingi olimpia a terv szerint zajlik, mindössze hat hónappal az elhalasztott tokiói játékok után.

Tokióban több tucat zsidó sportoló versenyzett, sokan szereztek érmet. A téli olimpia jellemzően kisebb volumenű, kevesebb sportág és kevesebb ország vesz részt rajta. Ennek ellenére izgatottan szurkolhatunk az Egyesült Államokból, Izraelből és Kanadából érkezett zsidó sportolóknak. A pekingi játékok február 4-én kezdődnek és február 20-ig tartanak.

Jason Brown, USA, műkorcsolya

A Pekingben versenyző legismertebb zsidó sportoló a 27 éves műkorcsolyázó Jason Brown. A 2014-es olimpián részt vett Szocsiban, csapatversenyben bronzérmet nyert az USA csapatával, de 2018-ban Phjongcshangban nem indult a versenyen. Brown azonban visszatért, és kvalifikálta magát az USA műkorcsolya-bajnokságán. Brown a “Schindler listájára” táncolt ekkor.

Emery Lehman, USA, gyorskorcsolya

Emery Lehman első szerelme a jégkorong volt, amelyet hat évesen kezdett el, amikor Chicago külvárosában, az Oak Parkban nevelkedett. Néhány évvel később zsidó édesanyja – aki 2018-tól az Izraeli Héber Egyetem Amerikai Barátai Egyesületének fejlesztési igazgatója – meggyőzte őt, hogy próbálja ki a gyorskorcsolyázást, amiben nagyszerű sikereket ért el. 13 évesen országos bajnok lett, 17 évesen pedig kijutott a 2014-es téli olimpiára. 5000 és 10000 méteres versenyeken indul. A 2018-as olimpián a Team Pursuit versenyen is részt vett. Az Instagramra a következőt írta, miután Pekingbe kvalifikálta magát: “Eljött az idő, hogy én vagyok az egyik öreg a csapatban.” Még csak 25 éves.

Taylor Gold, USA, snowboard

Taylor Gold az aranyért megy a pekingi téli olimpián. Vajon hányszor hallotta már ezt a viccet?

A 28 éves Goldnak ez lesz a második olimpiája – Szocsiban versenyzett, de a 2017–2018-as szezonban megsérült, ezért kénytelen volt kihagyni Pjongcshangot. A 2018-as játékokon húga, Arielle Gold – szintén snowboardos – bronzérmet szerzett a női halfpipe versenyszámban. Arielle azóta visszavonult.

Josh Ho-Sang, Kanada, hoki

Az idei szezonban a kanadai zsidó jégkorongozó, Josh Ho-Sang lenyűgözően debütált a Toronto Marlies csapatában. A 26 éves Ho-Sang apai ágról jamaicai és kínai, anyairól pedig orosz-zsidó és svéd. „Zsidóként nőttem fel” – mondta egyszer Josh egy interjúban. „Mindig is a családdal és a barátaimmal ünnepeltem a zsidó ünnepeket, például a hanukát.”

Mióta az NHL bejelentette, hogy játékosai nem vesznek részt a játékokon, nyitva hagyta az olimpiai névsort olyan feltörekvő sztárok számára, mint Ho-Sang.

Devon Levi, Kanada, hoki

Josh Ho-Sanghoz csatlakozik a kanadai férfi jégkorong-válogatottban Devon Levi, egy 20 éves kapus Montreal zsidó külvárosából, Dollard-Des-Ormeaux-ból, ahol a Hebrew Foundation School-ba, egy modern ortodox zsidó iskolába járt. A Northeastern Hockey blog szavaival élve: „Levi az északkeleti programtörténelem legnagyobb kapusszezonját és az NCAA történetének egyik legnagyszerűbb szezonját éli. A Huskies minden meccsének minden percét végigjátszotta.” Levi nem először képviseli Kanadát – legutóbb a 2021-es junior világbajnokságon szerepelt. Azt egyelőre nem tudni, hogy ő lesz-e kezdő az olimpiai csapatban vagy sem, mivel a másik két kapus idősebb és tapasztaltabb.

Jason Demers, Kanada, hoki

A harmadik zsidó játékos a kanadai jégkorong-válogatottban Jason Demers, egy 33 éves védő, aki az NHL-ben töltött évek után az orosz Kontinentális jégkorongligában játszik.

Jason Demersnek, Josh Ho-Sangnak és Devon Levinek köszönhetően a kanadai hoki válogatott a “legzsidóbb” csapat lesz Pekingben.

David Warsofksy, USA, hoki

A 31 éves Warsofksy négy különböző NHL-csapatban játszott, de jelenleg Németországban, az ERC Ingolstadtban hokizik.

A Pekingben szereplő izraeli sportolókról itt olvashatsz.

Sok sikert kívánunk a sportolóknak!

 

Felhasznált forrás:

All the Jewish Athletes to Watch at the 2022 Beijing Olympics