Izrael először az 1952-es, Helsinkiben megrendezett ötkarikás játékokon vett részt. Azóta – az 1980-as kivételével- valamennyi olimpián szerepelnek az ország sportolói.

Sajnos szomorú esemény is kapcsolódik az izraeli olimpiatörténelemhez. 1972-ban, a müncheni olimpián a Fekete Szeptember nevű terroristacsoport az izraeli delegáció 11 tagjával végzett. (Korábbi írásunkban bővebben olvashatsz az eseményekről: https://zsblog.hu/white-bean-and-kale-baked-sweet-potatoes/ )

Az izraeli sportolók eddig 9 érmet nyertek a nyári olimpiákon. Hét bronzérmet, egy ezüstöt és egy aranyat. Az aranyérmet a szörfös Gal Friedman szerezte meg hazájának a 2004-es athéni olimpiai játékokon.

Az riói olimpián 2 izraeli sportoló szerzett érmet, mindketten judoban és mindketten bronzot.

Tokióban 89 izraeli sportoló indul, éremesélyesből most sincs hiány. Íme néhány sportoló közülük:

Linoy Ashram

ritmikus gimnasztika, Izrael

A 22 éves Ashram nagy éremesélyesként kezdi el a Játékokat, a 2020-as Európa Bajnokságon aranyérmet szerzett egyéniben (20 év után az első sportoló, aki nem a volt Szovjetunió vagy Bulgária területéről származik). A jemeni zsidó édesapával, és görög zsidó édesanyával rendelkező Linoynak ez lesz az első olimpiája.

Sagi Muki

judo, Izrael

Muki 2019-ben világbajnok lett, 2017-ben és 2018-ban Európa-bajnoki címet szerzett. A sportoló Netanján született, jemeni zsidó családba, 8 éves korában kezdett judozni.

Anastasia Gorbenko

úszó, Izrael

Róla elég csak annyit mondani, hogy ő az egyik olyan úszó, aki legyőzte Hosszú Katinkát.