Egész Skandináviában jelenleg egyetlen egyetem van, ahol létezik jiddis nyelvi tanszék és ez nem más, mint a Lundban, Dél-Svédország egyik kisvárosában található egyetem. Hamarosan ezt a tanszéket a jiddis nyelv és kultúra tanítása terén a világ legnagyobb intézményei között tartják majd számon. De valós igényeket szolgál ki a tanszék? Philip Schwartz jiddis nyelvű cikke a Forwardon jelent meg.

Jan Schwarz, lundi jiddis tanszék első professzora egy éve ment nyugdíjba. Schwarz a holokauszttúlélők által írt irodalom kiemelkedő szakértője és kutatásaiban olyan írók műveire összpontosított, mint Avraham Sutzkever, Chava Rosenfarb és Isaac Bashevis Singer. Most nem csak igyekeztek pótolni az általa hagyott űrt, de rögtön három új oktatót is kineveztek.

Ideiglenes helyettesként Simo Muir ül Schwarz korábbi székében. Muir finn származású, szakértője a finn zsidók történelmének és a finn jiddis nyelvnek, az elmúlt években azonban a svéd zsidó kultúrát is kutatta. Ha ma Skandináviában jiddis szakértőt keresnek, nincs hozzá fogható. Jelenleg Muir a holokauszt irodalmáról, a jiddis nyelv történetéről tart kurzusokat a jiddis tanárral, Perl Grossmannal együttműködve, aki többek között egy jiddistanári kurzust is vezet.

Jan Schwarz, a Lundi Egyetem jiddis tanszékének professzora (Fotó: Yiddish Book Center)

Felmerül a kérdés, hogy mégis mi szükség Svédországban jiddistanári képzésre? A válasz ott keresendő, hogy 2000-ben a svéd kormány elismerte a jiddist Svédország egyik hivatalos kisebbségi nyelvének, ezzel kötelezettséget vállalt arra, hogy minden diák, aki csak szeretné, tanulhatja a jiddis nyelvet. Csakhogy kevés jiddis tanár van az állami iskolákban, ezért döntöttek úgy, hogy megfelelő alapokra helyezik a tanárképzést.

Így az elmúlt évben Perl Grossman és Simo Muir elkezdték kidolgozni a jiddistanárképzési programot, köszönhetően Grossman hosszú évtizedek tapasztalatának, ráadásul egyike az összesen három jiddis tanárnak Stockholmban, Svédország fővárosában és a legnagyobb zsidó közösség otthonában. A Skolverket (a svéd oktatási hatóság) számára kidolgozott egy jiddis oktatási programot is, emellett írt egy önálló tankönyvet, a „Laykhter Lernen Leyenen Yiddish”-t, és a Svédországi Jiddis Szövetséggel közösen kiadott egy gyermek dalokat tartalmazó kötetet, a „Lider Mit Glider”-t. Grossman jelenleg Lundban dolgozik ideiglenesen.

A jiddis nyelvtanítással mostantól Eliezer Niborski foglalkozik. Ő és felesége, Miriam Trinh, vezetik az Izraeli Jiddis Tanulmányok és Kultúra Központot, a „Yo-Yiddish Ort”-ot. A híres és közkedvelt jiddis tanár folytatja apja, a nagy jiddisista és a Párizsi Jiddis Központ elnökének, Yitzhak Niborskinak hagyományát. Eliezer Niborski régóta foglalkozik jiddis bibliográfiával és lexikográfiával. Jeruzsálemben élve jelenleg távoktatásban tanít, a Lundi Egyetemen vendégprofesszori pozíciót tölt be.

2024-ben Matt Johnson csatlakozik hozzájuk adjunktusként, aki a Chicagoi Egyetemen végzett, és doktori disszertációjában a jiddis és német nyelv összefonódását vizsgálta olyan írók munkásságán keresztül, mint Paul Celan, Itzik Manger és Moshe-Leyb Halpern, jelenleg pedig épp egy könyvet készít ugyanerről a témáról.

2024-től Schwarz professzori helyét Oren Cohen Roman veszi át, aki a korai modern időszak aszkenázi kultúrájára és a korai jiddis nyelvre specializálódott. Cohen Roman a Tórai könyvek német fordításával és korai jiddis dalokkal foglalkozik. Izraelben több egyetemen tanított, legutóbb Haifán, Angliában és Németországban is tanított.

Oren Cohen Roman (Fotó: The Herbert D. Katz Center for Advanced Judaic Studies/University of Pennsylvania)

Lundban fontosnak tartják a szláv nyelvek, például a lengyel nyelv ismeretét is, így Ola Kowaniets, aki irodalomkutatóként foglalkozik a lengyel női írók műveivel feminista szemszögből, és mostanában a jiddis női szerzők munkásságával is, most lengyel nyelvet tanít a lundi Jiddis Tanulmányok tanszékén.

A lengyel nyelv már csak azért is hasznos lehet a lundi diákok számára, különösen, ha a holokausztot kutatják, hiszen Lundban egy nagyobb archívum található lengyel szemtanúk beszámolóival a II. világháborúból, köztük olyan zsidók beszámolóival is, akik a gettókon és táborokon mentek keresztül.

Látható, Lundban különböző szakterületek és történelmi időszakok szakértői fognak közösen dolgozni, ezért a tanszék várhatóan hamar fejlődésnek indul majd. Bízni lehet benne, hogy Muir és Grossman a későbbiekben is részt vesznek a tanszék munkájában, de már így is jelentős hozzájárulást nyújtottak a svéd zsidó kultúra és tudomány fejlődéséhez.