A Hegedűs a háztetőn című klasszikus film egyik kulcsszereplője Yente, a “matchmaker”. A társközvetítő nemcsak a mozgókép, hanem a vallásos zsidó élet egyik meghatározó szereplője is.

A sidduch rendszer az ortodox zsidóság párkeresési formája. Röviden azt jelenti, hogy egy közvetítőn (sadchen) keresztül ismertetik össze a házasságra vágyó két félt.

Az ortodox zsidó körökben a randevúzás egyetlen célja a házasságkötés. Mindkét fél (maguk a fiatalok, a szüleik, közeli rokonok és barátok) különböző igényekkel rendelkezik leendő társával szemben, melybe beletartozik intelligenciája, iskolázottsági foka, anyagi helyzete, családi és egészségügyi állapota és természetesen vallásosságának mértéke is.

Siducholni, párválasztásban segíteni fiataloknak micva (parancsolat, jó cselekedet) a zsidóságban, ezért gyakran családtagok, barátok veszik kézbe az ügyet. Ha a rokoni és baráti segítségnyújtás nem elég, szakemberhez fordul a házasodni vágyó, őt nevezzük “hivatalosan” sadhennek. A sadhen szinte minden információval rendelkezik az ő szárnyai alá tartozó fiatalokról. Ez alapján hozza össze a randevúkat.

A fiatalok általában néhány találkozás után tudnak dönteni arról, hogy a másik fél lesz-e életük párja vagy sem. Ha nem, akkor a sadhen újabb jelöltet keres. Ezek a randevúk minden esetben nyílt területen történnek, gyakori helyszíne a találkozóknak szállodák halljai vagy parkok. Fizikai érintés még véletlenül sem történik e találkozások alkalmával. Amennyiben a fiatalok úgy döntenek, hogy összeházasodnak, az első néhány találkozó után már el is jegyzik egymást. Vallásos körökben általában 18 évesen kezdenek bele mindkét nem tagjai a társkeresésbe.

A sadhen azon kívül, hogy micvát hajt végre, a legtöbb esetben pénzt is kér a szolgáltatásaiért.

Az első megörökített sidduch a Tórában szerepel, mégpedig annak is viszonylag az elején. Ábrahám ősapánk ugyanis megkérte hű szolgáját Eliézert, hogy keressen társat fia, Izsák számára. A párkereséshez különböző instrukciókat is adott. Végül volt egy lány, Rebeka, aki megfelelt ezen követelményrendszernek. (Beresit, 23. fejezet)

Mai, modern világunkban számos sidduch oldal is található az interneten