Véget írt a 10 részes Zsidóság a Kezdetektől online mini-sorozat, melyben olyan zsidó alaptémák kerültek bemutatásra, mint Izrael, kóserság, zsidó ünnepek, szombat, a zsidó élet állomásai, Tóra. Az utolsó előadás után azt kértük hallgatóinktól, hogy töltsék ki a kurzusra vonatkozó kérdőívünket.

A kérdőívet 45 fő töltötte ki. Az első kérdés arra vonatkozott, hogy hány előadáson vett részt a kitöltő “valós időben”. (A sorozat első három része megtekinthető a youtube-on, a többit pedig kérésre elküldtük). A válaszadók több, mint 50%-a (27 fő) legalább 5 előadáson vett részt “élőben”.

A melyik volt a kedvenc előadásod, illetve melyik előadást kedvelted a legkevésbé kérdéseknél szándékosan engedtük, hogy a válaszadók több válaszlehetőséget is megjelöljenek. Az utolsó előadás, a zsidó tárgyak, szimbólumok, intézmények “nyerte” a versenyt, 25-en jelölték meg, míg nézőinknek legkevésbé a Tóra 1. (5 fő választotta) tetszett. A népszerűségi versenyen második helyen az ünnepek 1. zárt (23 fő választotta), a dobogó harmadik fokára pedig az Izrael című előadás került (21 fő). 

Megkérdeztük azt is, hogy milyen extra tartalmakkal egészítenék ki hallgatóink online előadásainkat. Ezt nyílt kérdéssel tettük, azaz mindenki leírhatta saját gondolatát. A 27 válaszadó a legkülönfélébb ötletekkel szolgált, pl. valós idejű zsinagóga-látogatás, zsidó zene vagy linkek az adott témakörben. 

Az előadásokon levetített prezentációkkal való elégedettséget egy 5 fokú skálán mértük (ahol 1: egyáltalán nem, 5: teljes mértékben). A válaszadók közel 85%-a ötöst adott, míg négyesre 13,6%, hármasra pedig 2,3% értékelte a Power Pointokat. Az előadó felkészültségét szintén 5 fokú skálán mértük (1:nagyon gyengének találtam, 5:tökéletesnek találtam). A 44 válaszadó 88,6%-a az ötöst, míg 11,4%-a a négyest jelölte meg.

A részt vennél-e a jövőben hasonló oktatási programon kérdésre a válaszadók 100%-a igennel felelt. Rákérdeztünk arra is, hogy milyen témák érdekelnék a hallgatókat, szintén nyílt válaszadást biztosítottunk részükre. 38-an válaszoltak, többször jelent meg az igény a zsidó kultúra, történelem, vallás, szokások, valamint a nők szerepének mélyebb megismerésére. 

Sokszor említettük, hogy lehetőség jelenik meg az online oktatás által. Kérdőívünkben arra is rákérdeztünk (több személyes adat mellett, melyeket jelen írásban nem fogunk ismertetni), hogy hol él a kérdőívet kitöltő személy. A legtöbben, 16-an Budapestről (a magyar főváros agglomerációjából további 3 fő), 6-an Dunaszerdahelyről, 3-an Szegedről, 2-2-2 fő Miskolcról, Pécsről és Komáromból tanult online hétről-hétre. 1-1 hallgatónk jelentkezett be Kaposvárról, Pozsonyból, Békéscsabáról, Derecskéről, Dunaújvárosból, Gyöngyösről, Győrből, Kiskunhalasról, Sopronból, Tatabányáról és Sárszentmihályról.

Köszönjük mindazoknak, akik kitöltötték kérdőívünket! Reméljük, hogy a közeljövőben találkozunk!

Aki szeretne információhoz jutni a folytatásról csatlakozzon Zsidóság a Kezdetektől facebook csoportunkhoz!