Nincs még egy annyira közösségre épülő vallás, mint a zsidóság. Miért?

Zsidó vallási előírások szerint a legszentebb imát, a Kádist (mely szó szerint szentet jelent), csak akkor mondhatják el, hogyha 10 zsidó férfi (minján) imádkozik együtt, a Kádis mellett minján hiányában a Tóra- olvasás és még négy jelentős ima is elmarad. Zsidó férfinak az a személy tekinthető, akinek édesanyja zsidó. (Most nem térek ki a különböző betérési módokra)

Mi az a minján?

Szó szerinti jelentése; szám, létszám. A tízes létszám alapja, az „édá” szó, mely Mózes negyedik könyvében található, „gyülekezetet”, „közösséget” jelent. Rabbinikus magyarázatok szerint ez arra a tíz felderítőre utal, akik negatív hírekkel tértek vissza Mózeshez Kánaán földjéről. Más magyarázat szerint azért van szükség 10 férfira, mert Ábrahám tíz igaz embernél hagyta abba az alkudozást az Örökkévalóval Szodoma és Gomora megmentési kísérleténél.

2014, Budapest. A helyzet nem rózsás, számos közösség emberhiánnyal küszködik. Gyakran nagyon-nagyon várnak arra a bizonyos 10. főre. Budapesten, kutatások alapján, több mint 60 000 zsidó él. 22 zsinagóga működik. Azaz 220 férfira lenne szükség, ahhoz, hogy zavartalan legyen az ima, legalább hetente egyszer péntek este, a Szombatfogadásnál.

Kedves olvasó! A zsidóság egy közösségi vallás. RÁD is szükség van!