Idén december 24-én gyújtjuk meg chanuka első gyertyáit. Ki otthon, ki közösségben éli meg a csoda ünnepét.

A következőkben megtalálod napi bontásban a programokat Budapesten:

December 24. (szombat):

Bét Sálom Zsinagóga hanukája- részletek később

December 25. (vasárnap):

17:00 – Nagyfuvaros
A nyolcadik kerület nagy múltú zsinagógájában műsoros esttel és közös gyertyagyújtással köszöntik az ünnepet. A zsinagóga dísztermében fellép Nógrádi Gergely és Zucker Emanuell kántorok, majd közös vacsorával ünnepelnek.
Cím: Budapest VIII. ker., Nagyfuvaros u.4.

December 27. (kedd):

15-19 óra: Hanuka Csodaországban- KocKaland az egész családnak

Hanukai buli hősi játékokkal, koncerttel, tánccal a hanukia körül, fánkfalással és trendelli pörgetéssel.Táncoljatok a Hahó Együttes koncertjén, díszítsetek süteményt, próbáljátok ki a hanukai óriástársast, csináltassatok arcfestést, Látogassátok meg kalandjáték állomásait és gyújtsatok gyertyát Verő Tamás SUPER-RABBIVAL.

Idén két új programot is ajánlunk:
■ Hanukai szabadulószoba: A bezárt szobából a családok együtt próbálhatnak meg kijutni fejtörők, hanukai rejtvények és a kreativitásuk segítségével.
■ Játékok a fénnyel: Látogass el a Makkabeusok sötét barlangjába és próbáld ki a világító játékokat

Belépő: 900 Ft
Bálint Ház tagságival: 700 Ft;
Családi jegy: 2000 Ft
Bálint Ház Hűség Kártyával ingyenes.
Sajtójegyért kérjük, hogy regisztráljanak a sajto@balinthaz.hu címen

 

 

17-22 óra: Hanuka a Dél-Pesti körzettel– “Minden tagot, barátot, vendéget, érdeklődőt és látogatót szeretettel várunk Hanukai ünnepségünkre a zsinagógában. A jó kedv, az ünnepi hangulat és a finom fánk garantált! 🙂
A részvétel ingyenes. Részvételi szándékukat kérjük Budai Julinál, a +36209492839-as telefonszámon jelezzék.”

Helyszín: Dél-Pesti zsinagóga

17-19 óra: Hanukai ünnepség a Bet Jehuda zsinagógában– “Mindenkit sok szeretettel várunk hanuka 4dik lángjának gyújtásánál. Lesz fánk, zene, jókedv és öröm. Ne maradj le a csodáról !

19:30-23:55: Tagliot Hanuka Matata– “Sok szeretettel várunk minden Taglit résztvevőt Hanuka alkalmából a Garzon Caféba 2016 12.27-én kedden 19:30tól. Gyertyagyújtás, fánk és móka is vár benneteket ezen az estén, az első 50 érkezőt pedig welcome drink-kel várjuk, így érdemes időben odaérni. Az fény ünnepének fényét kedvenc madrichjaitok is emelik.

 

December 28. (szerda):

15:00- Hanuka Újpesten
A körzet vezetői mindenkit szeretettel várnak „Hanuka a fény ünnepe” rendezvényükre, amelyen Szerdócz J. Ervin rabbi méltatja az ünnep jelentőségét. Az Ünnepi gyertyák meggyújtását követően bemutatásra kerül „Chászene Joshke utazik” a Sabbath Song klezmer együttes előadásában. A vendégeinket tradicionális fánkkal, szendvicsekkel, üdítőkkel várják.
Cím: Budapest IV. ker., Liszt Ferenc u. 7.

17:00- Hanuka a Pávában
Hanukai finomságok, és Budai Miklós kántor zenés estje várja az ünneplőket a Páva utcai kis zsinagógában.
Cím: Budapest IX. Páva utca 39.

 

17:00-19:00- Családi hanuka a Zsidó Múzeumban

Gyertyagyújtás, kortárs dizájn, recycling judaikák
Szeretettel várunk minden érdeklődőt a múzeum családi hanukájára 2016. december 28-án, szerdán, hanuka ötödik napján 17:00 órára. A múzeum első emeleti, megújulóban lévő kiállítóterében az idelátogatók belepillanthatnak a készülő tárlatba. A programnak ugyanis új, 2017 tavaszán nyíló állandó kiállításunk egyik terme nyújt helyszínt, ahol 44 hanukia lesz látható a múzeum gyűjteményéből. És még az is kiderül, mit takar-e bűvös szám.

 

A judaikákra mint drága régiségekre szoktunk gondolni, amelyet a nagy– és dédszülőktől öröklünk. Pedig a legtöbb zsidó liturgikus tárgynak nem kell feltétlenül több száz évesnek lennie, vagyis meglepően sok tér nyílik a kortárs design és a kreativitás számára. Az eseményen a gyerekeket közös recycling judaika készítésre várjuk, ahol mindenki elkészítheti saját, kortárs hanukai menóráját.
A felnőttek pedig a hanuka és a hanukai menórák történetéről hallgathatnak két előadást, és még hamarosan megnyíló kiállításunk hanukai vonatkozásairól is szó esik majd.
Az esemény végén közösen gyertyát gyújtunk!
Helyszín: Múzeum, I. emelet, utolsó terem

18:00- Zenés est a Bethlen Hanukáján
A Bethlen téri zsinagóga dísztermében a zsidó folklór szerelmeseinek kedveznek, hiszen a hanukai programsorban többször előforduló Nógrádi Gergely-Zucker Immanuel kántorduó ad koncertet.
A koncert mellett természetesen lesz gyertyagyújtás, ünnepi fánk, és egyéb hanukkai finomságok is kerülnek az ünnepi asztalra.
Cím: Budapest VII. ker., István u. 15

December 29. (csütörtök):

17-20 óra: Hanuka a Teleki téren– “Kedves Barátaink!  Szerettettel várunk mindenkit Hanuka ünnepén is a Teleki téren! Idén december 29-én ünneplünk közösen! Mivel a családokra és a gyerekekre is gondolunk, ezért a gyerkőcökkel érdemes már 17 órakkor érkezni!  A felnőtt program pedig 19 órakkor kezdődik!  Nagyon sok mindennel készülünk, már csak Ti hiányoztok!

17:00- Hegedűs Hanuka
Az Újlipótvárosban a zsinagóga dísztermében ünneplik közösen a csodát. Az est során Klein Judit és zenekara szórakoztatja a híveket. Lesz finom fánk, gyertyagyújtás és ünnepméltatás.
Cím: Budapest XIII. ker., Hegedűs Gyula u. 3.

17:00- Dohány Hanuka a Goldmark teremben
A Dohány körzet hanukai ünnepségére a Goldmark teremben kerül sor, ahol a gyertyagyújtás mellett programokkal várják az érdeklődőket. A műsor első felében a Dohány zsinagóga kórusa lép fel, majd az Old Songs Duó szórakoztatja a közönséget Retró Slágerekkel.
Az asztalokról természetesen nem maradhat el a szokásos hanukai fánk.
Cím: Budapest, VII. Wesselényi u. 7.

17:30-21 óra- Chanuka bál- 3 körzet szervezésében

Gyertyagyújtás, ünnep méltatása, élőzene, tombola – főnyeremény izraeli repülőjegy, ajándék fánk és még sok meglepetés.

Helyszín: József Attila Művelődés Központ,

December 30. (péntek):

Hillel HanukaForralt borozzunk és fánkozzunk együtt Hanuka alkalmából december 30-án az Izraeli Kulturális Intézetben!  Gyújts velünk Te is egyet a 100 Haniakából, az ország első Hanukia Flash Mobján!  A koncert meglepetés 🙂
Az ország egyetlen Egyetemista Zsidó Diákszervezete minden 18 és 30 év közöttit szerettel vár, függetlenül attól, hogy ez az első vagy 1000-edik gyertya lesz, amit gyújtasz.

Január 1. (vasárnap):

15-20 óra: HanukakoncertNógrádi Gergely és Zucker Immanuel kántorok adnak hanukai műsort Lakatos György gitárművésszel. (Back to the roots következő állomása a Budai Micve Klubban) Kérjük e-mail-ben jelezd részvételi szándékodat: koncert@frankel.hu

16 órától: Hanuka utolsó, 2017. első napján: gyerekprogram a Goldmark teremben!
A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége szervezésében a Goldmark teremben (Budapest VII. ker., Wesselényi u. 7. II. emelet). Részletek: http://www.mazsihisz.hu/2016/12/20/hanuka-utolso,-2017.-elso-napjan–gyerekprogram-a-goldmark-teremben–9883.html

December 27.-28.: Hanuka a Gozsduban

A fények ünnepe a Gozsdu Udvarban

Sok szeretettel várunk téged is december 27-én és 28-án az este 6 órai gyertyagyújtásra a Gozsduban. Ünnepeld velünk a Hanukát!

Vidéki programok:

December 26.:

15-17:30– Chanuka Komáromban-  A Komáromi Zsidó Hitközség ezúton hív meg minden érdeklődőt chanuka, a fény ünnepe alkalmából tartandó ünnepségére, melyet 2016. december 26-án, hétfőn 15:00-kor tartunk a komáromi Tiszti Pavilon dísztermében.  Program:  Chanuka Sameach! “Több Mint klezmer… koncert a Sabbathsong Klezmer Banddel”  Ünnepi köszöntőt mond dr. Frölich Róbert, országos főrabbi (Budapest), a Dohány utcai zsinagóga főrabbija  Gyertyagyújtás.  A program mindenki számára nyitott és ingyenes.  Ünnepeljen Ön is velünk!

December 29.:

Nyíregyháza; Gyertyagyújtás majd koncert- Norina és Farkas Izsák

Amennyiben te is megosztanád másokkal bizonyos programot, küldj leírást az info@zsblog.hu e-mail címre!