Ma este kezdődik Peszách, a kivonulás ünnepe. A diaszpórában az első két estén szédert tartunk. a Széder szó annyit jelent, hogy rend. Ezen az estén mindennek megvan a sorrendje, forgatókönyve. Ezen estéken számos szám bír fontos szereppel. Mik ezek és mi az értelmük?

3

Három macesz (pászka) van előttünk a széder asztalon. Ez a háromféle zsidót hivatott jelképezni, a lévit, a kohént és az “egyszerű” jiszráelt.

 

4

A széder este alatt négy pohár bort iszunk. Többféle magyarázat is létezik arra, hogy miért. Az egyik az, hogy a zsidóknaknégy érdemük volt, amiért az Örökkévaló kivezette őket 210 évnyi rabszolgaság után Egyiptomból. Ezek a következők: megtartották héber nevüket, lojálisak maradtak egymáshoz, megtartották nyelvüket (héber), illetve hűek maradtak spirituális értékeikhez. A másik magyarázat szerint négy megváltási fogalomból következika négy pohár bor: Vhocéti, Vhicáti, vegáálti, velakachti.

A négy kérdés: A mágidnál a gyerekek felteszik a Má nistáná-t? azaz, a miben különbözik ez az este a többitől kérdéseket. Miért eszünk csak kovászost? Miért mártogatunk kétszer? Miért eszünk csak keserű zöldséget? Miért ülünk úgy, mint a királyok?

A négy fiú: A hágádá négy fiút különböztet meg; az okost, a rosszt, a butát és azt, aki még kérdezni sem tud. (Engem ez a négyes felosztás a szukoti négy növényre emlékeztet)

10

A tíz csapás: Ez vezette a kivonulásig a zsidókat, a széder este alatt mindegyik csapás elhangzása után egy csepp bor kerül tányérunkra.

Kóser peszáchot kívánunk!

A zsblog.hu szerkesztősége