A 2022-es katari FIFA futball világbajnokság számos szempontból egyedi. Egyrészt a megszokottól eltérően nem nyáron, hanem november-decemberben kerül megrendezésre, egy olyan országban, ahol tiltott az alkohol fogyasztás és a döntő, na és a döntő chanuka első estéjén lesz december 18-án. Nézzük meg, milyen érdekességeket tartogat egy zsidó szempontból nem éppen baráti országban rendezett világesemény.

“Kis lépéseket teszünk, ki gondolta, hogy Katarban lesz kóser bégel?” – mondta Marc Schneier rabbi, hozzátéve, hogy a katariaknak “egyáltalán nincs problémájuk semmilyen kóser étellel”.

Marc Schneier New York-i rabbi tagadta a The Jerusalem Post által közzétett állításokat, miszerint Katar betiltotta a meleg kóser ételeket és a zsidó imádkozást. Schneier, a muzulmán világ befolyásos zsidó alakja, a New York-i székhelyű Foundation for Ethnic Understanding (a muszlim-zsidó kapcsolatok globális központja) elnöke a VB első napján azt mondta, hogy „felvettem a kapcsolatot a katarikkal, annak érdekében, hogy a FIFA világbajnokságon a zsidók és az izraeliek is részt vehessenek. Soha nem kértem meleg ételt” – mondta. “Az egyetlen személy, aki beszélt erről a katarinak [a zsidó közösség nevében], én voltam.”

Marc Schneier rabbi kifejtette, hogy mindössze három alapvető kérése volt Katartól: “Kóser élelmiszer, inkluzivitás és közvetlen járatok engedélyezése Izraelből.”  “Ezeket teljesítették. Soha nem kértem többet, és én voltam az egyetlen hivatalos csatorna”.

Hozzátette: “mivel senki sem tudta pontosan, hány kóser tartó zsidó látogat majd Katarba, és az a tény, hogy többségük a következő hónapban nem tartózkodik az országban, megnehezítette a kóser élelmiszerek készítését – a bégelen és a bárheszen túl.”

„Nem vagyok névtelen forrás” – mondta a jelentésről –, „2017 óta állok kapcsolatban Hassan Al Thawadival (a FIFA világbajnokság hivatalos katari képviselője). Mindketten azt mondtuk, hogy a zsidó szurkolókért fogunk dolgozni.”

Schneier hozzátette, hogy a kóser catering szolgáltatás egyelőre csak tejtermékeket készít – további intézkedésig pedig csak bagelt és challah-t.

És ami még nincs..

Amint azt kizárólag a Jerusalem Post a VB nyitónapján közzétette, a zsidó szervezetek azt jelezték, hogy bár más ígéretet kaptak, Katar nem engedi, hogy semmilyen főtt kóser ételt áruljanak vagy kínáljanak fel a labdarúgó-világbajnokság látogatóinak.

Zsidó szervezetekből származó források úgy nyilatkoztak a Jerusalem Postnak, hogy Katar megszegte az újabb ígéretét, miszerint engedélyezi a zsidó imádkozást Dohában a játékok alatt, azt állítva, hogy nem tudja biztosítani ezt a fajta tevékenységet, majd teljesen betiltotta azt.

“Azt ígérték nekünk, hogy imatereket alakíthatunk ki a vallásos zsidóknak” – mondta egy zsidó szervezet képviselője. “Nemrég azt mondták nekünk, hogy betiltották a zsidók imahelyeit, mert nem tudják biztosítani őket.”

Más források szerint a becslések szerint több mint 10 000 vallásos zsidó érkezik Izraelből és a világ minden tájáról Dohába.

„Azt ígérték nekik, hogy főzhetnek kóser ételeket, beleértve a kóser húst is, de jelenleg csak hideg bagel szendvicseket árulhatnak” – mondták.

„Ezen a világbajnokságon minden az utolsó pillanatban zajlik, szóval ugyanez volt a helyzet a kasruttal (kósersággal)” – mondta egy másik rabbinikus forrás a VB második napján.

Az egyik ortodox amerikai zsidó közösség vezetője elmondta, hogy nagy csoportot terveztek Katarba vinni a játékokra, de úgy döntöttek, hogy a kóser élelmiszer hiánya miatt nem utaznak el. Mendy Chitrik isztambuli mashgiach (kósersági felügyelő) rabbi a VB elején azt nyilatkozta a Jerusalem Postnak, hogy elkezdték sütni a kóser bégeleket különböző feltétekkel, de a közeljövőben nem terveznek tartalmasabb kóser ételeket előállítani.

A The Jerusalem Post megkereste a katari külügyminisztériumot, de nem kapott visszajelzést.

Úgy tűnik kicsit adunk is, meg nem is lett a vége a zsidók vendégül látásának az arab országban. Ne felejtsük el azonban, közvetlen járatokon utazhattak izraeli szurkolók a világ legnagyobb megrendezésre kerülő futball eseményére.

Felhasznált forrás:

https://www.jpost.com/judaism/article-722982?fbclid=IwAR1goUU0TUWl4lj_teNSkGGX3lkcpf4iXEYAgtGM_yIO8YQ9lhTko5VIYeQ