Az antwerpeni városi hatóságok egy kedves gesztussal élnek a helyi zsidó közösség felé. Beleegyeztek ugyanis abba, hogy egy központi helyen található park kiszáradt tavát annyi vízzel töltsék fel, hogy abban a zsidó újévkor végrehajtandó taslich (ld. lejjebb) elvégzéséhez elegendő mennyiségű legyen.

A belga város tűzoltósága több ezer gallon vízzel fogja feltölteni a jelenleg szinte teljesen üres Stadspark tavat Ros Hásáná idejére. Az elmúlt hetek extrém forrósága miatt a tavacska ugyanis kiszáradt (a térségben nem volt ritka a 38-40 fok).

Az említett zöld területen nagyon sok zsidó végzi el a tashlich-ot, mivel közel van a zsidók által lakott környékhez, ahol körülbelül 18 ezer izraelita él. A tavacska kiszáradása előtt halak is éltek benne, ami a taslichoz szükséges feltétel. A majdnem teljes kiszáradás után kérdéses, hogy mennyi hal maradt a vízben. A zsidó közösség így azt tervezi, hogy halakat adományoz a városnak, amit a tó vízébe szánnak. A belga város vezetősége nem teljesen csak figyelmességből él a gesztussal. A legközelebbi folyó, a Scheldt körülbelül 1 mérföldnyire található a Parktól, de a rendőrség antiszemita incidenstől tartva, szeretné elkerülni, hogy vallásos zsidók ezrei sétáljanak egyszerre végig ilyen hosszasan, tömegesen a városon keresztül.

Ros Hásáná kezdetének időpontja idén, szeptember 9. (vasárnap) este.

Mi az a taslich?

Képtalálat a következőre: „taslich”“A Tashlich egy olyan rítus, amit sok zsidó tart meg Rosh HaShanah délutánján. A szó azt jelenti héberül, hogy megszabadulás és magába foglalja az előző év bűneitől való szimbolikus megszabadulást azáltal, hogy több kenyérdarabot (morzsát) vagy más ételdarabot dob bele a bűneitől megszabadulni igyekvő egy természetes vízfolyásba – folyóba, tóba, tengerbe. Ahogy a víz elviszi a kenyér darabjait, úgy a bűnöket is jelképesen tovaviszi. Így a résztvevő reméli, hogy tiszta lappal elindíthatja az újévet.” (forrás: http://www.or-zse.hu/taslich2017-1.htm)

 

A cikk forrása: https://www.jta.org/2018/08/10/news-opinion/antwerp-jews-get-city-refill-dried-pond-rosh-hashanah-ritual?utm_source=mjl_maropost&utm_campaign=MJL&utm_medium=email&mpweb=1161-5574-109626