Ros Hasanakor mézes ételeket szokás fogyasztani azért, hogy édes legyen a következő évünk. A méz, amellett, hogy édes, egészséges is. A következőkben bemutatjuk, hogy mit is érdemes tudni a mézről (zsidó szempontból is).

    • Az egyetlen olyan étel, amely kóser, de nem kóser állattól származik
    • Minden méz kóser, ezért nincs szükség hekserre (kósersági pecsét)
    • A héber neve dvás, ami tanachi kontextusban datolyát jelent (a dvás egyike Izrael 7 szent növényének)
    • 100 gramm méz kb. 300 kalóriát tartalmaz, ugyanennyi cukor (kristály vagy por) közel 390-et, tehát annak, akinek fontosak a vonalai emiatt is ajánlott a méz édesítőként való alkalmazása
    • Az időszámításunk előtti 7. századból vannak emlékek arra vonatkozóan, hogy már akkor létezett méztermelés, Hippokratész (i.e. 4. sz.) pedig lázcsillapításra mézből készült krémet használt.
    • 2010-ben a legnagyobb méztermelő állam Kína volt, utána az Európai Unió és Argentína következik a rangsorban
    • 2012-ben Elzászban kék mézet állítottak elő
    • Nagyon magas antioxidáns tartalma miatt erősíti immunrendszerünket

Sáná tová umetuká minden kedves olvasónknak! 🙂