10 dolog, amit (talán) nem tudtál a gránátalmáról
Ma van tu bisvát, a „fák újéve”. Ez alkalomból folyatatjuk a már korábban elkezdett „10 dolog, amit (talán) nem tudtál..” sorozatunkat. Jelen részben a gránátalmáról gyűjtöttünk össze érdekességeket.
- Izrael hét különleges növénye közül az egyik. Mózes 5. könyvében a következő felsorolást találjuk: “ 7. Mert az Örökkévaló, a te Istened elvisz téged jó országba, hol vízpatakok vannak, források és mélységek, melyek erednek a völgyben és a hegyen, 8. oly országba, hol búza, árpa, szőlő, füge és gránátalma (terem), oly országba, hol olajfa és méz (datolya) van;” (5Mózes 8:7-8)
- Héberül rimon (רימון). A gyümölcsöt Ros Hasanakor szokás fogyasztani, mert a hagyomány szerint annyi magja van, mint amennyi micva (parancsolat) található a Tórában, azaz 613.
- A gránátalma rendkívül egészséges, számos vitamin található benne (K, B, C), valamint magas a kálium- és kalcium tartalma. Kimutatták, hogy csökkenti a vércukor szintet, így cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Színe alapján négy típusát különböztetjük meg; fehér, sárgászöld, sötétpiros valamint feketés ibolyás. A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld. A magok húsa általában vörös színű.
- A gyümölcs héját és gyümölcs levét évszázadok óta szőnyegek színezésére használják.
- Gyümölcsfagylalt, likőr, lekvár, szörp valamint ecet és bor is készíthető belőle, de a világ egyes részein a gyümölcs sűrítményét koktélokhoz is hozzáadják. Indiában fűszerként használják.
- Gyümölcséből és kérgéből illatszert is készítenek.
- Rendszeres fogyasztásával vérnyomás csökkenés érhető el, tisztítja az érfalakat, továbbá koleszterincsökkentő hatását is kimutatták.
- Alacsony kalóriatartalma miatt fogyókúrázók is bátran ehetik, 100 grammban 83 kalória található.
- Egyes vélemények szerint a Spanyolország déli részén található Granada a gyümölcsről kapta nevét.
Sorozatunk korábbi részei az alábbi linkek alatt találhatók: