Ma már nem főznek az emberek szakácskönyvekből… Gondolhatnánk. Azonban a valóság ezen állítástól jóval távolabb áll. Újabb és újabb szakácskönyvek, gasztronómia blogok jelennek meg, jelen írásban a zsidó (vagy valamiért zsidó jellegűnek tekinthető) piacot tekintjük át. Előre jelezzük, a lista közel sem teljes!

Raj Ráchel szakácskönyve a napokban jelenik meg, Életem a konyhában címmel. Raj Ráchel nevének hallatán nekem mindig a flódni jut eszembe. Nem véletlenül, ugyanis szinte a torta.hu és Ráchel munkásságának szimbólumává nőtte ki magát. Jelenleg három Raj Ráchel Tortaszalon működik Budapesten, azonban a Covid miatt per pillanat nem üzemelnek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne tudnánk megkóstolni termékeiket. A torta.hu halad a korral, már nem csak cukormentes, hanem szinte minden mentes (glutén, tej, laktóz, tojás és vegán) torta is megrendelhető. A tortakészítés mellett party szendvicsek, hidegtálak előállításával, ezek kiszállításával is foglalkoznak, de sós- és édes aprósüteményeket is rendelhetünk tőlük. A specialitások között a már fent említett flódni és a macesz torta szerepel. Raj Ráchel, aki titulusát tekintve tortatervezőnek nevezi magát, blogot is működtet, mely a torta.hu-hoz hasonlóan szépen felépített, igényes oldal. Ráchelék közösségi médiatevékenysége is említésre méltó, a torta.hu facebook oldalnak több, mint 51 ezer kedvelője van (2020. november).

Füredi flódni

Flódni

“Fűszeres” Bodrogi Eszter blogja, a Fűszer és Lélek 2007-ben indult, akkor ragadt rá a “Fűszeres” név. Eszter az ételek minden kategóriájában sokféle recepttel lepi meg olvasóját, előételtől a desszertig. Két menüpontban szerepel a kóser és a zsidó aloldal, azonban tartalmát tekintve nincs különbség. Eszter aktívabb Ráchelnél a könyvírás területén, eddig három könyve jelent meg, közülük az egyik kimondottan a zsidó konyhára szakosodott Fűszer és lélek – Zsidó konyha itt és most címmel. A Fűszer és Lélek facebook oldalnak több, mint 44 ezer kedvelője van (2020. november), az Instagrammon pedig több mint 7 ezer követője látja posztjait (2020. november).

Feltétlenül meg kell említenünk Rubin Esztert, aki Barhesz című regényével robbant be a hazai irodalmi életbe. A Barhesz, bár neve erre utalhat(na) nem szakácskönyv, úgy ahogy a Bagel nevet kapó második könyve sem. Eszter azonban nem véletlenül adta zsidó ételek neveit műveinek. Árnyékkert című harmadik regénye után nemrég szakácskönyvek írásába kezdett. Első ilyen jellegű irománya hisztamin intoleranciában szenvedők számára nyújt főzési tippeket, konkrét recepteket, míg már előjegyezhető műve, mely ennek folytatása, olyan előállítási leírásokat tartalmaz, melyek a gyógyuláshoz vezethetnek. Rubin Eszter írót (így találjuk meg a facebookon) közel 5 ezer fő követi (2020. november).

Mint a bevezetőben említettem, a lista nem teljes! Egyre népszerűbbek a gasztronómiai témájú könyvek, blogok és TV-műsorok világszerte, melyekből a zsidó receptek sem hiányozhatnak!