Ha valaki elmegy Magyarországon egy zsinagógába, vallási közösségbe (és nem vallásos családból származik), gyakran előfordul, hogy nem ért pontosan minden kifejezést, melyet az adott helyen használnak. Ez egyáltalán nem az adott személye hibája, sokkal inkább a történelemé..

A zsidó fogalomtár sorozatban olyan kifejezéseket fogunk röviden bemutatni, melyeket sűrűn használunk a zsidó vallási és mindennapi élet során.

Minjen/minján: Eredeti jelentése: szám. Imádkozásnál, a legszentebb ima, a kádis elmondásához 10 zsidó férfire van szükség, ők alkotják a minjent.

Járcejt: Halálozási évforduló, melyet a zsidó naptár szerint tartunk számon.

Image result for ketuba Ketuba: Házassági szerződés. Ezen irat aláírásával a vőlegény arra kötelezi magát, hogy eltartja leendő feleségét. A ketuba arámi nyelvű dokumentum.

 

 

Coresz: baj, probléma, gond. Gyakori az ajvé coresz kifejezés használata is.

Image result for kosherKóser: szó szerinti jelentése: megfelelő. A zsidó vallási előírások szerint csak a kóser ételek fogyasztása megengedett. Manapság a kóser szó a mindennapi nyelvhasználatban is megtalálható, nem csak vallási, étkezési előírások szabályaira vonatkozóan.