Tu BeÁv a szerelmesek napja Izraelben. Az ünnep elnevezése annyit jelent, Áv hónap 15. napja. Mivel ez a szerelmesek napja, sok esküvőt rendeznek ekkor.

A Talmud alapján, Tu BeÁv az egyik legvidámabb ünnep volt a Szentélybeli időkben, a szüret kezdetét jelölte ez a nap, Jom Kipur pedig a tevékenység végét. Mindkét időpontban a kiházasítandó lányok fehér ruhát viseltek, és a szőlőskertekben táncoltak.

A Talmudban a következő olvasható: „Fiatalember, nyisd ki a szemed és nézd meg, hogy kit választasz magadnak. Ne a szépséget keresd, hanem egy jó családot.”- Ta’anit 26b

A szüreten kívül egy másik fontos mezőgazdasági aktivitás kapcsolódik a dátumhoz, a faültetés.

Mi történt még ezen a napon?

  • Amikor a zsidók negyven éven keresztül Egyiptomban vándoroltak, az árvák (lányok), akiknek testvérük sem volt, csak a saját törzsükből származó férfihoz mehettek hozzá. Ezt a tilalmat a vándorlás negyvenedik évének Áv hónap 15. napján oldották fel
  • A sivatagi vándorlás folyamán minden évben, Tisá Beáv-kor, 15 000 60 éven felüli ember halt meg. Izraelbe ugyanis csak a 20 évnél fiatalabbak léphettek be. Ez a büntetés a vándorlás utolsó évében, Tu BeÁv-kor semmisült meg.

Manapság nem számít kiemelkedő ünnepnapnak Tu BeÁv. Izraelben szokássá vált a virágküldés (főleg vörös rózsa), romantikus számok lejátszása a rádióban és bulik rendezése országszerte. Érdekesség, hogy azoknak, akik ezen a napon házasodnak, nem kell böjtölniük (2022-ben tu beáv augusztus 11-én este köszönt ránk).

Tu BeÁv a XXI. században az Egyesült Államokban is népszerű eseménnyé vált. Sok helyen rendeznek ilyenkor úgynevezett „fehér partikat”, melyek célja leginkább a zsidó fiatalok összeismertetése.