A tekercset, amelyből olvastak, még Németországból sikerült kimenteni épp a háború előtt és generációkon át Izraelben őrizték, írja az Arutz Sheva.

A Makom szervezet aktivistái szerdán indultak el az ukrán határ felé tartó repülőgéppel, hogy a háború elől menekülők számára segélyközpontot hozzanak létre.

A repülőút alatt azonban elkezdődött Purim ünnepe és a fedélzeten lévők Megila-olvasást tartottak, amelyen Jotam Karo, a cfáti (צפת) közösség tagja egy különleges tekercsből olvasott fel. (A videót ide kattintva lehet megtekinteni.)

A szóban forgó tekercset Németországban írták a II. világháború kitörése előtt és Karo nagyapja mentette meg egy tűzvész elől, aki magához vette és még a háború kitörése előtt Izraelbe emigrált.

Eszter könyvének hangos felolvasása az ukrán határra tartó repülőgépen (Fotó: Makom)

Szarit Chanukajevnek, aki a Midor Ledor által szervezett küldöttség tagjaként volt a repülőn, ez volt élete első Megila-olvasása. „Jotam ajándékozott meg azzal, hogy ezt a micvát ilyen különleges módon teljesítsem, hogy így hallhattam először a Megilat Esztert” – mondta meghatódva. „Ráadásul egy nagyon különleges tekercsből olvasott fel.”

„Purim minden eseménye azért történt, mert a zsidók szétszóródtak és hiányzott az egység” – mondta Karo az Israel National Newsnek. „Ez tette lehetővé, hogy Hámán odalépjen a királyhoz, Achasveroshoz azzal az állítással, hogy senki sem törődik a zsidókkal, mivel szétszóródtak a nemzetek között. Mordeháj ekkor azt mondta unokahúgának, Eszter királynőnek, hogy mentse meg a zsidókat, mire ő azt válaszolta, hogy csak akkor tudja ezt megtenni, ha az összes zsidó összegyűlik. Így hát ahelyett, hogy elmenekültek volna, hogy elbújjanak azok elől, akik meg akarták őket ölni, a zsidók összegyűltek – és éppen az egységnek ez a megnyilvánulása és zsidó identitásuk félelem nélküli kifejezése volt az, ami végül megmentette őket.”

„Jotam Megilája – folytatta Chanukajev – egy ősi németországi Megila, amely nemzedékről nemzedékre szállt, amíg a nagyapja magával nem vitte Izraelbe a háború előtt. Ez az egyetlen dolog, ami megmaradt neki, hogy emlékeztesse a családjára és az egész világra, amit elvesztett. Ebből a Megilából olvastunk, miközben úton voltunk Izraelből Romániába és azért utaztunk, hogy zsidó testvéreinknek segítségére siessünk, akik jelenleg menekülnek.”

Nem ez volt az első Makom küldöttség, amely Ukrajnába indult, ugyanis alig néhány nappal az ellenségeskedések kitörése után egy független Makom segélyküldöttség indult az ukrán-román határra, hogy megnézze, hol van szükség segítségre. Megérkezésük után egy romániai segélyszervezettel közösen sátrat állítottak fel, és élelmiszert készítettek és osztottak a határra érkező embertömegeknek. Később a moldáv határ felé vették az irányt, ahol egy hasonló segélyközpontot állítottak fel az oda érkező menekültek ellátására.