Az elmúlt 25 évben több mint 1 millió ember vándorolt az egykori Szovjetunió területéről Izraelbe.

A Vasfüggöny leomlása után orvosok, tudósok, mérnökök, tanárok, művészek nagy számban érkezetek a Zsidó Államba, ahol ma már minden 5. zsidó orosz származású.

A szovjet disszidens, Natan Sharansky, aki az egyik szimbóluma lett az orosz Alijának, úgy véli, nincs a világon még egy ilyen sikeres integráció. Nem mindenki ért azonban egyet Sharansky-val, sokan az integráció terminust is túlzásnak vélik. Lily Galili, „A millió, amely megváltoztatta a Közel-Keletet” című könyv egyik szerzője szerint az orosz bevándorlók célja a vezető szerep megszerzése és nem a beilleszkedés (volt).

A tömeges bevándorlás első éveiben orosz diplomások sora kényszerült arra, hogy Izraelben a társadalom által legkevésbé megbecsült pozícióikban folytassanak pénzkereső tevékenységet, utcaseprőként, biztonsági őrként, bolti eladóként dolgoztak. Ma már minden másképp van. 25 évvel az Alija hullám kezdete után, az orosz bevándorlók aránytalanul felülreprezentáltak néhány pozícióban, pl. politika, tanári pálya, sport.

Mit köszönhet Izrael az orosz bevándorlóknak (többek között)?

  • kultúrát (főleg komolyzenét), igaz a közönség többsége szintén orosz gyökerekkel rendelkezik
  • kimagasló sporteredményeket
  • az alkoholizmus az oroszok bevándorlása óta jelentős probléma a társadalomban
  • az orosz maffiát

A felsorolásból kiderül, hogy Izrael társadalmát jelentősen átalakította bevándorlásuk. A több mint 1 millió Alijázóból, körülbelül 300 000 nem zsidó származású, a zsidó vallási törvények alapján. A Letelepedési Törvény (Law of Return) azonban jogot biztosított azoknak is, akiknek egy nagyszülője zsidó, vagy testvére zsidó származású. Ez pedig azzal a következménnyel jár, hogy nem házasodhatnak, és nem lehet őket eltemetni Izrael területén, mivel vallásjogilag nem számítanak zsidónak, csak a Letelepedési Törvény alapján. Ennek köszönhetően, hogy sokan közülük, nem jogtalanul, kívülállóknak érzik magukat új hazájukban…