2014. november 23-án, vasárnap Alexander Ben-Zvi, Izrael állam szlovákiai nagykövete, látogatott el a Komáromban található Menházba. A találkozót a Komáromi Zsidó Hitközség nem is szervezhette volna jobb időben.

Rengeteg kérdés fordul meg az ember fejében olyan időszakban, melyben hétről hétre esnek ártatlan zsidók arabok áldozatául.

A nagykövet úr részletesen beszámolt a Netanyahu által beharangozott válaszlépésekről. Ennek különböző féle módjait tartja lehetségesnek Ben-Zvi. Az egyik az, hogy az arab-izraeli területeken lévő ellenőrzőpontokat erősítik, nehezítik az Izraelbe való belépést. Ezen kívül megpróbálják átalakítani az izraeli szociális rendszert, hogy ne kerüljön pénz azok kezébe, akik később kegyetlen módon végeznek zsidókkal.

Segítene-e az a két nép békéjének elérésében, hogyha kormányváltás lenne mindkét oldalon?- Hangzott el egy kérdés az egyik hallgatótól. A nagykövet szerint semmi nem változna. Izraelnek nem egy konkrét országgal kéne dűlőre jutnia. Izrael majdnem mindegyik szomszédja mást szeretne. Az arab világ egyáltalán nem egységes. Így amennyiben békét kötnek a felek, akkor előkerülhet egy harmadik (arab) fél, akinek mások az elképzelései.

És mégis milyen Izrael és a Közép-Kelet európai országok kapcsolata?- A legtöbbel jó. Válaszolta Ben-Zvi. Ezek közül is kiemelkedően jó a viszony Magyarország és Izrael, valamint Szlovákia és Izrael viszonylatában. Csehország és Németország esetében viszont már akadnak problémák. A csehekkel nagyon jó kapcsolatot ápolt a Zsidó Állam egészen a nemrég történt kormányváltásig.